Thom, student Internationl Relations in Historical Perspective 2017/2018

Als masterstudent International Relations in Historical Perspective was ik op zoek naar een uitdagende stage met een journalistiek randje. Het liefste wilde ik iets met nadruk op nieuws over de instituties, in plaats van het smeuïge politieke drama dat vaak de voorpagina's haalt. De redactiestage bij PDC bood deze diepgang. Dankzij deze stage heb ik veel geleerd en een mooie stap gezet voor mijn verdere carrière.

Checklists en toetsen

Op mijn eerste dag zat ik na een ochtend vol uitleg 's middag al aan tafel met vertegenwoordigers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Raad van State en ProDemos. Een beetje in het diepe gegooid worden zorgt voor uitdaging in de stage. De eerste weken moest er veel informatie verwerkt worden. Met checklists en toetsen werd gecontroleerd of alles wel onder de knie was. Deze werkwijze gaf een beetje structuur aan de veelzijdige taken bij PDC. Desondanks bleef het even wennen om door de bomen het bos te zien.

Binnenlandse en buitenlandse onderwerpen

Na een stoomcursus kon ik beginnen met mijn taken. Een deel van mijn tijd werd in de centrale redactie gestoken, het andere deel werkte ik mee aan het redesign van denederlandsegrondwet.nl en aan de organisatie van de Grondwetdag. Deze verdeling tussen Europese en Nederlandse onderwerpen beviel me goed.

Coderen en schrijven

In de redactie wordt het nieuws via coderingen verwerkt, maar er moet ook genoeg geschreven worden. De kennis die ik heb opgedaan in mijn studie was van grote toegevoegde waarde, maar vaak leerde ik ook totaal nieuwe dingen in de redactie. Afhankelijk van wat er speelt, leer je steeds weer iets nieuws: van Europese milieuprogramma's tot subsidies en meerjarige financiële kaders.

Maatschappelijk betrokken

De maatschappelijke betrokkenheid van PDC vond ik een groot pluspunt. Er wordt grote verantwoordelijkheid genomen voor de informatievoorziening over belangrijke thema's. Ook het Montesquieu-instituut zet zich op deze verantwoorde wijze in. Hierbij wordt onderzoek gevaloriseerd ten gunste van de samenleving.

De Grondwetdag en de vernieuwde site

Op 23 maart vond de Grondwetdag plaats, waarbij deelnemende scholierenteams in de Raad van State de strijd aangingen om het beste raadgevende advies te geven. Het was erg leuk om scholieren enthousiast te zien worden over de Grondwet. In diezelfde tijdsperiode werd de nieuwe website van denederlandsegrondwet.nl gelanceerd. Deze twee gebeurtenissen voelden als de afsluitende kroonjuweeltjes op mijn stage.

Werkervaring

Tijdens de stage wordt uitgebreide stagebegeleiding aangeboden. Elke stagair heeft een eigen stagebegeleider die de stagiair wegwijs maakt binnen het bedrijf. Deze aanpak zorgt ervoor dat je altijd bij iemand terecht kunt. Vanwege het projectmatige werken en de diversiteit aan onderwerpen komt het soms nogal warrig over. Andere collega's bieden echter ook graag een helpende hand bij vragen. Of een korte babbel bij het koffiezetapparaat in het krappe keukentje.

PDC kan een eigenwijs bedrijf zijn met een eigen werkwijze, maar dat went snel en bevalt goed.

Ook stage lopen bij PDC?