Case: Europa Nu

De website Europa-nu.nl is dé ingang voor burgers die meer over Europa willen weten en voor professionals die goed op de hoogte willen blijven. De site geeft op een duidelijke, betrouwbare en objectieve wijze informatie over de Europese Unie. Dit gebeurt door middel van nieuws, agendapunten en achtergronden.

Europa-Nu.nl wil de voors én tegens van de Europese initiatieven laten zien, om zo zicht te geven op de moeilijke keuzes die in Brussel en Straatsburg moeten worden gemaakt. De site beperkt zich daarbij niet tot de visies van de Europese Unie zelf of de Nederlandse regering, maar belicht bijvoorbeeld ook de standpunten van belangenorganisaties.

Antwoorden

De site geeft onder meer antwoord op vragen als:

  • Hoe zit de Europese Unie in elkaar?
  • Wat kan zij voor de Nederlandse burger betekenen: wat mag Brussel en wat blijven we doen in de lidstaten?
  • Welke mogelijkheden hebben Nederland en de Nederlandse burger om de Europese besluitvorming te beïnvloeden?
  • Welke Europese regelgeving komt eraan?

Bijzondere kenmerken

  • Nieuws wordt automatisch uit diverse betrouwbare bronnen verzameld; ervaren redacteuren leggen links en plaatsen de berichten in de juiste context
  • De informatie is beschikbaar op twee niveaus. Leek of professional, iedereen vindt 'informatie op maat'
  • Door uitgebreide agenda's van alle belangrijke Europese vergaderingen en instituten is Europa op de voet te volgen
  • Hot issues laten zien wat er op dit moment allemaal speelt in 'Europa'

Europa nu is een gezamenlijk initiatief van PDC en het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland. Ook de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland is bij het project betrokken geweest. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eveneens enkele jaren een financiële bijdrage geleverd. PDC draagt het grootste deel van de kosten zelf.

PDC is verantwoordelijk voor het ontwerp en de technische realisatie van de website. Verder verzorgt PDC de redactie: dagelijks zijn verschillende redacteuren bezig nieuws op de juiste plekken op de site te laten verschijnen. Op basis van de nieuwsberichten worden de achtergrondartikelen door de redacteuren bijgewerkt.

Verbeteringen

De website is geopend in 2006; begin 2011 is de vormgeving van Europa Nu grondig gemoderniseerd. Eind 2013 zijn opnieuw verbeteringen doorgevoerd. Door het gebruik van responsive design is de site volledig geoptimaliseerd voor tablets en smartphones. Afhankelijk van het schermformaat en de resolutie wordt een versie getoond die optimaal geschikt is: de navigatie en het aantal kolommen passen zich automatisch aan. Het belangrijkste nieuws krijgt extra aandacht in de rubriek 'Headlines'. De site laadt bovendien sneller, onder andere doordat sommige grafische elementen zijn nu opgebouwd als html/css.