Case: Europa Nu

De website Europa-nu.nl is sinds 2006 dé ingang voor burgers die meer over Europa willen weten en voor professionals die goed op de hoogte willen blijven. De site geeft op een duidelijke, betrouwbare en objectieve wijze informatie over de Europese Unie. Dit gebeurt door middel van nieuws, agendapunten en achtergronden.

Europa-Nu.nl wil de voors én tegens van de Europese initiatieven laten zien, om zo zicht te geven op de moeilijke keuzes die in Brussel en Straatsburg moeten worden gemaakt.

Antwoorden

De site geeft onder meer antwoord op vragen als:

  • Hoe zit de Europese Unie in elkaar?
  • Wat kan zij voor de Nederlandse burger betekenen: wat mag Brussel en wat blijven we doen in de lidstaten?
  • Welke mogelijkheden hebben Nederland en de Nederlandse burger om de Europese besluitvorming te beïnvloeden?

Bijzondere kenmerken

  • Nieuws wordt automatisch uit diverse betrouwbare bronnen verzameld; ervaren redacteuren leggen links en plaatsen de berichten in de juiste context
  • Door uitgebreide agenda's van alle belangrijke Europese vergaderingen en instituten is Europa op de voet te volgen
  • Het belangrijkste nieuws krijgt extra aandacht in de rubriek 'Headlines'
  • Hot issues laten zien wat de belangrijke thema's zijn die spelen in 'Europa'

Europa nu is een initiatief van PDC. In het verleden zijn ook het Bureau van het Europees Parlement in Nederland, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken bij het project betrokken geweest. PDC draagt het grootste deel van de kosten zelf.

PDC is verantwoordelijk voor het ontwerp en de technische realisatie van de website. Verder verzorgt PDC de redactie: dagelijks zijn verschillende redacteuren bezig nieuws op de juiste plekken op de site te laten verschijnen. Ook wordt dit nieuws door de redactie van de juiste, actuele, context voorzien.

Verbeteringen

De website is geopend in 2006. Sinds die tijd worden voortdurend grote en kleinere verbeteringen doorgevoerd. Door het gebruik van responsive design is de site volledig geoptimaliseerd voor tablets en smartphones.