Stagiair (web)redactie Nederlandse & Europese politiek

We zijn op zoek naar enthousiaste, leergierige studenten die vanaf zomer 2023 stage willen lopen bij de centrale redactie van PDC (minimaal 5 maanden). Op dit moment kan nog niet worden gesolliciteerd voor deze periode.

De centrale redactie beheert onder andere de websites EuropaNu en Parlement.com en levert een bijdrage aan onze monitoringsproducten. Als redactiestagiair zit je bovenop het nieuws en plaats je nieuwsberichten uit diverse bronnen op de juiste plekken op onze sites. Ook actualiseer je achtergrondinformatie. Jouw taak begint waar de technische mogelijkheden ophouden.

Wat ga je doen?

  • het binnengekomen nieuws over actuele nationale en Europese politiek-bestuurlijke ontwikkelingen volgen en op de websites publiceren ;
  • automatisch verzamelde gegevens checken, verrijken en in de juiste context plaatsen ;
  • het aanpassen van redactionele dossiers over actuele onderwerpen;
  • het schrijven van korte samenvattende nieuwsberichten;
  • een bijdrage leveren aan onze sociale mediakanalen;
  • projectmatig meewerken aan de producten van PDC;
  • organisatorische en redactionele ondersteuning en bijwonen van debatten/lezingen van het Montesquieu Instituut;
  • controleren en analyseren van grote parlementaire databestanden.

Profiel

WO-studenten zijn welkom om te solliciteren: wij denken in eerste instantie aan studierichtingen als politicologie, Europese Studies, Internationale betrekkingen, geschiedenis, taal-, letter- en bestuurskunde, maar ook studenten in journalistieke richtingen zijn welkom.

Uiteraard verwachten we dat je goed Nederlands kunt schrijven zonder spel- en stijlfouten. Daarnaast heb je aantoonbare belangstelling voor de onderwerpen die onze websites behandelen. Je volgt het nieuws op de voet en je bent in staat om belangrijke nieuwsitems tijdig te signaleren.

Je bent een teamplayer, initiatiefrijk, creatief en stressbestendig. Belangstelling voor de online wereld is een vereiste. Kennis van Europees recht en Nederlands staatsrecht is een pré, maar niet noodzakelijk.

Wat kan PDC bieden?

PDC bedenkt oplossingen om het gevaar van "informatie-overload", meer informatie binnenkrijgen dan je kunt verwerken, te bestrijden. PDC streeft er hierbij naar om kennis te delen door informatie met elkaar te verbinden. Ons bedrijf combineert IT met redactionele werkzaamheden. Programmeurs zorgen dat zoveel mogelijk werkzaamheden worden geautomatiseerd. De websites van PDC worden dan ook voor een groot deel vanzelf bijgewerkt.

We bieden je een boeiende stage in een collegiale werkomgeving met voldoende persoonlijke begeleiding. Bij PDC tref je niet alleen plezierige collega's maar ook een innovatieve en interactieve omgeving waarin feedback en uitwisseling van ideeën essentieel zijn voor de kwaliteit van ons werk.

Via de stage kom je met veel facetten van de nationale en Europese politiek, maar ook met verschillende aspecten van de online wereld, in aanraking. Ook maak je kennis met een professionele werkomgeving bij een bedrijf dat - waar mogelijk - ook maatschappelijk een meerwaarde wil hebben. Er zijn veel mogelijkheden om je verder te ontplooien.

Wij streven als PDC naar het creëren, verrijken en aanbieden van digitale informatie op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier en zullen je uitgebreid inwerken zodat je onze werkwijze snel eigen kunt maken. Tijdens je stage zul je als een volwaardige redacteur een bijdrage leveren aan ons redactieteam en, waar mogelijk, aan een projectteam.

De stage is voor een periode van minimaal vijf maanden waarbij je 36 uur per week bij ons aan de slag gaat. In overleg kan dit ook voor 32 uur per week. Voor de stage krijg je een stagevergoeding.

Vraag het ze zelf....

We kunnen je uitleggen hoe plezierig, afwisselend en uitdagend het werken bij PDC kan zijn, maar de beste indruk krijg je door de PDC'ers zelf aan het woord te laten. Daarom vind je hier enkele bijdragen van collega's over wat je wel, en wat je niet te wachten staat.

Guus, student geschiedenis, 2021-2022

Tijdens mijn studie Geschiedenis had ik al regelmatig gebruik gemaakt van het biografisch archief van PDC. Ik ben zo ook op hun andere sites terechtgekomen en vond het indrukwekkend over hoe veel verschillende zaken informatie geboden werd. Daardoor was het ook een mooie optie toen er een stageplek beschikbaar kwam. Ik volgde het nieuws al uit eigen interesse, maar had me bij mijn studie vooral bezig gehouden met politieke geschiedenis. Deze stage leek me dus een goede plek om me actiever bezig te houden met de actualiteiten en ook nog werkervaring op te doen.

Thijs, student Public Administration, 2020-2021

In de afrondende fase van mijn master besloot ik twee dingen: ik wilde me bezig gaan houden met de (internationale) politiek en ik wilde praktijkervaring opdoen, het liefst in de vorm van een stage of een traineeship om de overstap tussen studie en werken behapbaar te houden. De stage bij de centrale redactie van PDC bleek daarvoor een perfecte keuze: ik kon me voor 36 uur in de week bezig gaan houden met allerlei facetten van de Europese en Nederlandse politiek.

Hanke, student International Relations in Historical Perspective, 2020

Mijn stage bij PDC was onderdeel van mijn master International Relations in Historical Perspective. Tijdens deze master, en daarvoor tijdens mijn bachelor, hield ik me vooral bezig met thema's buiten Nederland en de EU, waardoor ik weinig afwist van deze twee politieke stelsels. Door mijn stage bij PDC wilde ik meer kennis over deze onderwerpen opdoen en daarnaast mijn schrijfervaring inzetten en uitbreiden. Bovendien kon ik zo praktijkervaring opdoen in een niet-academische omgeving, op een prachtig plekje in Den Haag.

Auke, student Liberal Arts and Sciences, 2020

Na het behalen van een bachelor Liberal Arts and Sciences: Global Challenges besloot ik een tussenjaar te nemen. In dit tussenjaar heb ik mijzelf twee doelen gesteld. Ik wilde ik er achter komen waar nou écht mijn passie lag en ik wilde relevante werkervaring opdoen. Als stagiair centrale redactie bij PDC heb ik beide perfect kunnen doen.

Belangstelling?

Stuur dan een e-mail aan Marijke Farahani-Schoonenboom (105@pdc.nl) met een uitgebreid curriculum vitae en motivatie wat jou bij PDC aantrekt. We horen graag waarom (en wanneer) je ons team wilt komen versterken! Sollicitaties worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

De procedure

Kandidaten worden uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. In het gesprek komen de taken, maar ook eventuele ideeën die je zelf hebt, aan de orde. Ook wordt een redactietest afgenomen.