Stagiair (web)redactie Nederlandse & Europese politiek

We zijn op zoek naar enthousiaste, leergierige studenten die vanaf 1 februari 2021 een DUO-stage willen lopen bij de centrale redactie van PDC voor een periode van 5 maanden. Dit omvat feitelijk de hele periode van de Tweede Kamerverkiezingen (aanloop, verkiezingen en formatie). Uitgangspunt is daarbij dat de sollicitant geen gebruik hoeft te maken van het openbaar vervoer om bij PDC te komen. Woonplaats in of rond Den Haag is dus gewenst.

Deze DUO-stage vloeit voort uit de COVID-19 situatie waarin wij slechts een zeer beperkte groep collega's op kantoor een werkplek kunnen bieden. Vanuit die gedachte bezetten de 2 stagiairs gezamenlijk 5 dagen per week een stageplaats die 10 uur per dag omvat in de centrale redactie van PDC. De twee blokken zijn van 08:00-13:30 en van 13:00-18:30 uur. Het half uur overlap van 13:00-13:30 uur wordt benut voor dagelijkse werkoverdracht. Met nog een aantal uren buiten deze blokken betreft het een stage van ca. 34 uur per persoon. De stagiairs wisselen de blokken wekelijks af zodat alle dagelijkse werkzaamheden aan bod komen.

De centrale redactie beheert onder andere de websites EuropaNu en Parlement.com en levert een bijdrage aan onze monitoringsproducten. Als redactiestagiair zit je bovenop het nieuws en plaats je nieuwsberichten uit diverse bronnen op de juiste plekken op onze sites. Ook actualiseer je achtergrondinformatie. Jouw taak begint waar de technische mogelijkheden ophouden.

Wat ga je doen?

  • het binnengekomen nieuws over actuele nationale en Europese politiek-bestuurlijke ontwikkelingen volgen en op de websites publiceren ;
  • automatisch verzamelde gegevens checken, verrijken en in de juiste context plaatsen ;
  • het aanpassen van redactionele dossiers over actuele onderwerpen;
  • het schrijven van korte samenvattende nieuwsberichten;
  • een bijdrage leveren aan onze sociale mediakanalen;
  • projectmatig meewerken aan de producten van PDC;
  • organisatorische en redactionele ondersteuning en bijwonen van debatten/lezingen van het Montesquieu Instituut;

  • controleren en analyseren van grote parlementaire databestanden.

Profiel

WO-studenten zijn welkom om te solliciteren: wij denken in eerste instantie aan studierichtingen als politicologie, Europese Studies, Internationale betrekkingen, geschiedenis, taal-, letter- en bestuurskunde, maar ook studenten in journalistieke richtingen zijn welkom.

Uiteraard verwachten we dat je goed Nederlands kunt schrijven zonder spel- en stijlfouten. Daarnaast heb je aantoonbare belangstelling voor de onderwerpen die onze websites behandelen. Je volgt het nieuws op de voet en je bent in staat om belangrijke nieuwsitems tijdig te signaleren.

Je bent een teamplayer, initiatiefrijk, creatief en stressbestendig. Belangstelling voor de online wereld is een vereiste. Kennis van Europees recht en Nederlands staatsrecht is een pré, maar niet noodzakelijk.

Wat kan PDC bieden?

PDC bedenkt oplossingen om het gevaar van "informatie-overload", meer informatie binnenkrijgen dan je kunt verwerken, te bestrijden. PDC streeft er hierbij naar om kennis te delen door informatie met elkaar te verbinden. Ons bedrijf combineert IT met redactionele werkzaamheden. Programmeurs zorgen dat zoveel mogelijk werkzaamheden worden geautomatiseerd. De websites van PDC worden dan ook voor een groot deel vanzelf bijgewerkt.

We bieden je een boeiende stage in een collegiale werkomgeving met voldoende persoonlijke begeleiding. Bij PDC tref je niet alleen plezierige collega's maar ook een innovatieve en interactieve omgeving waarin feedback en uitwisseling van ideeën essentieel zijn voor de kwaliteit van ons werk.

Via de stage kom je met veel facetten van de nationale en Europese politiek, maar ook met verschillende aspecten van de online wereld, in aanraking. Ook maak je kennis met een professionele werkomgeving bij een bedrijf dat - waar mogelijk - ook maatschappelijk een meerwaarde wil hebben. Er zijn veel mogelijkheden om je verder te ontplooien.

De stage is voor een periode van minimaal vijf maanden waarbij je zoals hierboven omschreven ongeveer 34 uur per week bij ons aan de slag gaat. Voor de stage krijg je een stagevergoeding.

Vraag het ze zelf....

We kunnen je uitleggen hoe plezierig, afwisselend en uitdagend het werken bij PDC kan zijn, maar de beste indruk krijg je door de PDC'ers zelf aan het woord te laten. Daarom vind je hier enkele bijdragen van collega's over wat je wel, en wat je niet te wachten staat.

Auke, student Liberal Arts and Sciences, 2020

Na het behalen van een bachelor Liberal Arts and Sciences: Global Challenges besloot ik een tussenjaar te nemen. In dit tussenjaar heb ik mijzelf twee doelen gesteld. Ik wilde ik er achter komen waar nou écht mijn passie lag en ik wilde relevante werkervaring opdoen. Als stagiair centrale redactie bij PDC heb ik beide perfect kunnen doen.

Sophie, student politicologie 2019

Na het afronden van mijn master politicologie (internationale betrekkingen) had ik al wat werkervaring opgedaan. Toch wilde ik nog graag mijn kennis over de Europese Unie en schrijfvaardigheden verder verbeteren. De vacature voor stagiair centrale redactie bij PDC sprak mij daarom meteen aan.

Tesse, student Internationale Betrekkingen en Organisaties 2019

Na het behalen van mijn bachelor Internationale Betrekkingen en Organisaties besloot ik een kijkje te nemen in de praktijk. Onder andere om een beter antwoord te kunnen geven op de vraag: wat wil ik later worden? Mijn werkervaringsstage bij PDC heeft mij een beter inzicht gegeven in het politieke domein en de totstandkoming van wet- en regelgeving. Organiseren, prioriteren en nauw samenwerken kwamen tijdens mijn stage veelvuldig aan de orde.

Linda, student European Studies 2019

Als student European Studies aan de KU Leuven merkte ik dat 'Brussel' voor veel mensen 'ver weg' en 'erg ingewikkeld' is. Na het afronden van mijn Master wilde ik daarom graag leren hoe je informatie over Europese onderwerpen behapbaar kunt maken voor een breder publiek. Tijdens mijn studie schreef ik alleen in academische taal over de Europese Unie. Als redactiestagiair bij PDC heb ik toegankelijker leren schrijven.

Sabine, student Transnational Legal Studies 2019

Al op de basisschool waren aardrijkskunde en geschiedenis mijn favoriete vakken. Op de middelbare school kwam ik erachter dat ik vooral Europa, politiek en taal interessant vond. De keuze voor een studie Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam was dan ook snel gemaakt. Daarna heb ik mijn weg vervolgd naar de Vrije Universiteit voor de master Transnational Legal Studies. Omdat in geen van beide studies een stage verplicht was, heb ik pas in de laatste fase van mijn master gekozen voor een stage en kwam ik terecht bij PDC.

Belangstelling?

Stuur dan een e-mail aan Marijke Farahani-Schoonenboom (105@pdc.nl) met een uitgebreid curriculum vitae en motivatie wat jou bij PDC aantrekt. We horen graag waarom (en wanneer) je ons team wilt komen versterken!

De procedure

Kandidaten worden uitgenodigd voor een oriënterend gesprek, waarin je kennis maakt met je toekomstige stagebegeleider. In het gesprek komen de taken, maar ook eventuele ideeën die je zelf hebt, aan de orde. Ook wordt een redactietest afgenomen.