Erwin, bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen

Erwin de Pagter

Aan het einde van mijn bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen wilde ik niet gelijk door met een master maar even iets anders doen dan studeren. Daarnaast wilde ik graag relevante werkervaring opdoen. Bij PDC heb ik tijdens mijn stage werk kunnen doen dat inhoudelijk goed aansloot bij mijn studie en heb ik mijn professionele vaardigheden verder kunnen ontwikkelen.

Uitdaging en afwisseling

Wat ik erg fijn vond aan de stage is dat je niet 'slechts een stagiair' bent, maar dat je volledig meedraait en bij veel verschillende werkzaamheden een bijdrage kunt leveren. Natuurlijk zijn er af en toe taken die minder leuk of uitdagend zijn, maar er is genoeg ruimte om datgene te kunnen doen wat je specifieke interesse heeft. Ik was betrokken bij de centrale redactie van EuropaNu en Parlement.com, alsmede de redactie van nieuwsbrief De Hofvijver. Daarnaast ben ik veel bezig geweest met de controlecampagne van het biografisch archief, die tijdens mijn stage werd voltooid.

Goede begeleiding

Het inwerktraject was af en toe best intensief, met meerdere lange uitlegsessies per week. Toch heb ik het als erg fijn ervaren dat er veel aandacht wordt besteed aan je werkzaamheden en dat je niet aan je lot wordt over gelaten. Hoewel het werk op sommige momenten best voor uitdagingen zorgde heb ik nooit het idee gehad dat er onrealistische prestaties van me werden gevraagd. Belangrijk daarbij was dat collega's altijd openstonden voor vragen en bereid waren even mee te kijken of te helpen. Ook was het erg fijn dat ik gedurende mijn stage een persoonlijke mentor had, met wie ik elke week even sprak en bij wie ik altijd terecht kon voor vragen.

Leerzaam

De stage is erg nuttig geweest voor het ontwikkelen van (nieuwe) vaardigheden. Denk daarbij aan de telefoon aannemen, een formele mail schrijven, of het leiden van een redactievergadering. Ook op inhoudelijk vlak heb ik veel kunnen leren over bijvoorbeeld wetgevingsprocedures en de institutionele inrichting van de Europese Unie. Door de dagelijkse redactievergadering bleef ik goed op de hoogte en leerde ik gaandeweg welke ontwikkelingen wel en juist niet relevant zijn.

Wennen

Ik heb aan het begin van de stage wel moeten wennen aan het feit dat een organisatie een bepaalde werkwijze heeft waarvan je soms niet alles direct begrijpt. Zo kunnen er gewoontes en patronen zijn waar je zelf niet direct de meerwaarde van inziet maar waarvan je ontdekt dat ze toch bij de identiteit van een organisatie horen. Hier moet je eerlijk gezegd ook gewoon vertrouwd mee raken, en achteraf gezien ging dit best snel.

Wekker

Waar ik als student in het begin ook even moeite mee had was omstandigheid dat ik vijf dagen per week vroeg naar Den Haag moest en pas 's avonds weer thuis was. Ook dit is echter een kwestie van wennen, en je wekker niet vergeten te zetten...

Ik heb tijdens mijn stage bij PDC een mooie en leerzame tijd gehad. De ervaringen die ik hier heb opgedaan zullen zeker van belang zijn voor het vervolg van mijn loopbaan. Dit is met name te danken aan de goede begeleiding, en de mogelijkheid die je wordt geboden om datgene te doen wat je interesse heeft.