Svennes verhaal

Svenne Groenweweg

Het volgen van een stage is geen verplicht onderdeel van mijn onderzoeksmaster Politicologie en Bestuurskunde. Mijn reden om naar een stageplaats bij PDC te solliciteren was dat ik al tijdens mijn studie relevante werkervaring wilde opdoen. Tot dan toe had ik alleen stages als onderzoeksassistent of onderwijsassistent bij de universiteit gedaan. Ik was benieuwd wat de arbeidsmarkt buiten de universiteit om mij te bieden had. Hoe kan ik mijn opgedane kennis en vaardigheden inzetten in de praktijk? Hoe maak je de vertaalslag naar het grote publiek? En wat ligt mij eigenlijk meer: redactioneel werk of juist organisatorisch aan de slag gaan? Dankzij mijn stage bij PDC kan ik op deze vragen nu een antwoord geven.

Inwerken en begeleiding

Alle stagiairs krijgen een uitgebreid inwerktraject. Op deze manier zorgt PDC ervoor dat je snel klaargestoomd wordt voor je werkzaamheden bij PDC. Het stappenplan dat je de eerste week ontvangt lijkt overweldigend, want er staan veel verschillende uitlegsessies en toetsmomenten ingepland. Toch is het inwerken mij achteraf meegevallen. Er is veel begeleiding vanuit PDC. Omdat PDC gewend is om te werken met stagiairs, maken de stagebegeleiders goede inschattingen welke punten lastig zijn en hoeveel informatie je als stagiair op één dag kunt verwerken. Het voordeel aan het intensieve inwerkprogramma is bovendien dat je snel zelfstandig aan de slag kunt en opdrachten kunt uitvoeren die gelijkwaardig zijn aan die van je collega's. Na je inwerkperiode sta je op gelijke voet met je collega's.

Redactie: van theorie naar praktijk

Tijdens mijn redactiediensten heb ik mijn niet-academische schrijfvaardigheden kunnen verbeteren. Ineens werd ik gedwongen om Europese regelgeving kort en bondig uit te leggen en bovendien de concrete impact of relevantie voor onze lezers duidelijk te maken. Voordat ik aan mijn stage begon was mijn kennis over de EU voornamelijk theoretisch: welke organen zijn er en welke bevoegdheden hebben die? Door het nieuws nauwgezet en van dichtbij te volgen, heb ik deze kennis aangevuld met praktische en inhoudelijke invalshoeken. Aan het einde van mijn stage had ik geen moeite meer met het geven van voorbeelden van beleidsstukken waar de EU de komende week over zou gaan vergaderen. Ik heb geleerd hoe ik in enkele zinnen kan toelichten wat de impact van beleid is op het dagelijks leven van inwoners van de EU.

Organiseren van lezingen en debatten

Enkele weken na het begin van mijn stage vond een lezing plaats met Nick Clegg, de voormalig vice-premier van het Verenigd Koninkrijk. Ik was heel blij toen ik meteen al de kans kreeg om de verslaglegging van deze lezing te verzorgen, inclusief het schrijven van een persbericht. Daarna ben ik ook gevraagd om de voorbereidingen te treffen van andere lezingen. Maandelijks organiseert het Montesquieu Instituut, een partnerorganisatie van PDC, het Actualiteitendebat. Aan mij was de taak om sprekers, zoals Jeroen Dijsselbloem en Nout Wellink, uit te nodigen en daarna de logistiek en promotie rondom deze debatten te verzorgen. Ook werd ik betrokken bij het organiseren van de jaarlijkse Europalezing met vooraanstaande sprekers uit het binnen- en buitenland.

Leuke en minder leuke kanten

Ik heb gemerkt dat je flexibel moet zijn als je bij PDC aan de slag gaat. Ik moest vaak tussen verschillende taken wisselen en kon zelden urenlang geconcentreerd aan één project werken, omdat er dan vrijwel altijd iets tussen kwam. Als ik bijvoorbeeld bezig was met het schrijven van een achtergrondartikel, kon er ineens een belangrijk nieuwsbericht binnenkomen dat ik moest verwerken of werd ik gevraagd om enkele e-mails te versturen. Hier moest ik in het begin erg aan wennen. Tijdens mijn studie kon ik namelijk zelfstandig mijn tijd indelen en hoefde ik mijn aandacht ook niet over meerdere projecten te verspreiden.

Afwisseling

Toch is, als ik terugkijk op mijn stage, ook juist die afwisseling het leukste geweest. De ene keer was ik bezig met een schrijfopdracht voor de redactie, de andere keer kon ik mij op organisatorische taken storten. Op deze manier kreeg ik - zoals vooraf gehoopt - de gelegenheid om uit te vinden waar mijn talenten en interesses liggen. Met deze kennis op zak kan ik in de toekomst een betere inschatting maken welke vacatures bij mij passen. Een ander voordeel is dat ik met veel collega's heb kunnen samenwerken. Dit was niet alleen leerzaam, maar ook heel gezellig. Hierdoor leerde ik namelijk iedereen goed kennen en voelde ik me snel thuis binnen PDC.

Waardevolle contacten

Tot slot gaf PDC mij de kans om conferenties bij te wonen om op die manier mijn netwerk buiten PDC te vergroten. Via PDC ben ik onder meer bij een conferentie van Jeremy Corbyn en Lodewijk Asscher geweest en bij een voorlichtingsbijeenkomst van de Europese Commissie over de aanstaande Europese verkiezingen. Hier heb ik diverse journalisten en wetenschappers ontmoet. Ik kan dus zeggen dat ik in vijf maanden tijd veel waardevolle contacten heb opgedaan, zowel binnen als buiten PDC.