Steffen, Student HBO informatica, 2018

Steffen van der Vaart

Tijdens mijn zoektocht naar een afstudeerplaats heb ik negen verschillende bedrijven benaderd. PDC gaf bijzonder vlot een reactie terug en kwam bovendien ook erg enthousiast en netjes over. De vacature was eigenlijk voor een derde-jaars IT stagiair bedoeld, maar gelukkig kwam er, door heldere en vlotte communicatie van beide kanten, snel een afstudeerplan tot stand.

De vacature kwam ik tegen op de HBO Informatica vacaturebank en tevens op een online vacatureaanbieder waarvan ik de naam inmiddels kwijt ben. Na een succesvolle afstudeerperiode kon ik bij PDC fulltime terecht als developer.

Wat waren de leuke kanten van je stage?

Te veel om op te noemen eigenlijk. De (voor mij) belangrijkste waren:

  • De collega's zijn zeer vriendelijk, behulpzaam, begripvol en bovendien: erg positief ingesteld.
  • De werkzaamheden zijn erg divers. Er is altijd genoeg te doen en het moet ook allemaal zo goed mogelijk gebeuren, het is heel uitdagend (op een leuke manier) om zo efficiënt mogelijk met je tijd om te gaan en om de balans te vinden tussen kwantiteit en kwaliteit wat betreft de werkzaamheden.
  • Ik heb voornamelijk de analytische/wetenschappelijke projecten opgepakt (die tevens soms ook experimenteel waren) en dit lag mij heel goed, ik had nooit gedacht dat ik het visualiseren van gegevens zo leuk zou vinden. Ik had nooit kunnen bedenken hoe veelzijdig dat zou zijn, vooral als het continu uitgebouwd moet worden met nieuwe features. Ook oplossingen bedenken voor verschillende conceptuele, praktische of programmatische problemen was erg uitdagend.
  • De begeleiding, vooral tijdens mijn stage, was uitstekend. Er word altijd tijd voor je gemaakt als dat nodig is. Tijdens mijn dienstverband was dat minder nodig, maar kon ik altijd rekenen op de tijd en aandacht van mijn collega's.
  • Initiatief tonen en meedenken wordt op prijs gesteld en er wordt ook werkelijk iets mee gedaan. Ik ken de alternatieven, en kan zeggen dat PDC wat dat betreft vooruitstrevend is. Bij PDC willen ze echt de meningen en ideeën van een stagiair/junior programmeur horen en er iets mee doen. Vaak genoeg heb ik tijdens mijn werkzaamheden geopperd om iets om te bouwen, anders aan te pakken of ben ik zelf bezig geweest met een lijst van verbeteringen op te stellen bij een bepaald product. Dat deze serieus genomen werden en dat ik er direct mee aan de slag kon was erg prettig.

Wat is minder leuk?

  • Als je ergens goed in bent of veel ervaring in hebt dan ligt er 1 ding op de loer: je komt er moeilijk van af. Dat vond ik op zich niet erg, want de wetenschappelijke projecten vond ik erg boeiend en daarbinnen was voldoende afwisseling.
  • Logischerwijs richt veel werk bij PDC zich op politiek en parlement. Als deze onderwerpen je niet aanspreken kan dat best wennen zijn.
  • De sfeer is erg inclusief (alle PDC'ers horen er bij). Toch merk je dat de interesses soms uiteen lopen, en zo dus ook de keuze voor onderwerpen tijdens borrels en tijdens praatjes tussen de werkzaamheden door.
  • PDC gebruikt een eigen programmeertaal, gebruikt weinig bekende tools of libraries en kent veel eigen oplossingen.
  • Iedere collega heeft zo zijn/haar eigenaardigheden. Dit vond ik zelf helemaal niet erg, ik kon er prima mee om gaan, maar het is wederom iets waar iemand (die leeftijdsgenoten/interessegenoten gewend is) aan moet wennen en mee om moet kunnen gaan.

Zijn je verwachtingen uitgekomen?

Zeer zeker! Ik heb een uitstekende tijd bij PDC gehad. Mijn afstudeerstage heb ik met vlag en wimpel kunnen voltooien. Tegelijk heb ik een grote hoeveelheid kennis opgedaan vanuit een hoek waar ik het niet verwacht had. Ik had gedacht/gehoopt om meer te weten te komen over programmeertalen, design patterns en testen. In de plaats daarvan heb ik een schat aan kennis opgedaan over analyseren, gegevens visualiseren, abstract denken, het conceptualiseren van innovatieve/experimentele projecten, het verbinden van een grote hoeveelheid losstaande modules tot een prachtig instrumentarium. Ik ben enorm blij dat ik hier heb mogen werken.