Sophie, student politicologie 2019

Sophie van Dam

Na het afronden van mijn master politicologie (internationale betrekkingen) had ik al wat werkervaring opgedaan. Toch wilde ik nog graag mijn kennis over de Europese Unie en schrijfvaardigheden verder verbeteren. De vacature voor stagiair centrale redactie bij PDC sprak mij daarom meteen aan.

Het laatste nieuws

In de centrale redactie houd je je bezig met het laatste nieuws uit Den Haag en Brussel. Deels verwerk je berichten die via externe partners binnenkomen, maar je krijgt ook volop de kans om zelf stukken te schrijven. Dit varieert van een kort nieuwtje over de start van een parlementair onderzoek tot een uitgebreider stuk, bijvoorbeeld over de Europese circulaire economie of de relatie tussen de EU en de VS. Hierdoor ben je niet alleen op de hoogte van de laatste beleidsontwikkelingen, ook leer je om - vaak complexe - onderwerpen toegankelijk te maken voor een groter publiek.

Uitdaging

Naast het redactiewerk was ik betrokken bij het organiseren van verschillende activiteiten van het Montesquieu Instituut. Vooral de actualiteitendebatten die maandelijks in Nieuwspoort plaatsvinden, waren interessant. Als stagiair ben je bij alle fases van de organisatie betrokken. Je denkt mee over het thema, benadert sprekers en verzorgt de PR. Vooral het zoeken naar sprekers kan nog wel eens een uitdaging zijn. Potentiƫle panelleden zijn niet altijd even goed bereikbaar en hebben vrijwel altijd een volle agenda. Ook kan er op het laatste moment van alles in de planning veranderen. Dit vereist wat doorzettingsvermogen en flexibiliteit, maar uiteindelijk komt het altijd goed en kun je terugkijken op een geslaagd debat.

Niet alleen

Als stagiair sta je er zeker niet alleen voor. Vanaf dag een word je volop begeleid en doorloop je verschillende uitlegsessies om de taken en werkwijze van PDC onder de knie te krijgen. Daarnaast staan er verschillende toetsen op het programma. Daardoor ben je er zeker van dat je na de eerste weken als volwaardig redactielid kunt meedraaien. Daarnaast had ik een begeleider bij wie ik altijd met vragen terecht kon, en met wie ik gedurende de vijf maanden regelmatig mijn voortgang evalueerde.

Veel te snel voorbij

Al met al heb ik me met een hoop verschillende werkzaamheden beziggehouden en volop de kans gekregen mezelf te ontwikkelen. Daarnaast vond ik het ook gewoon heel gezellig bij PDC. Elke drie maanden is er een gezamenlijke borrel, maar daarnaast heb ik ook met collega's voorstellingen bezocht, samen gegeten en lunchwandelingen gemaakt. De vijf maanden zijn veel te snel voorbij gegaan!