Onderzoek: PvdA en GroenLinks zijn het normaal wél eens in senaat

Onderzoek: PvdA en GroenLinks zijn het normaal wél eens in senaat

dinsdag 12 juli 2022, 16:31

DEN HAAG (ANP) - Dat de Partij van de Arbeid en GroenLinks het deze dinsdag in de Eerste Kamer oneens waren over het handelsverdrag CETA is een uitzondering. De partijen stemmen in de senaat in 99 procent van de gevallen hetzelfde als ze zich over wetsvoorstellen buigen. Dat blijkt uit onderzoek van het PDC Montesquieu Instituut. De stemming over CETA was de eerste in meer dan een jaar waarbij de partijen het oneens waren. GroenLinks en PvdA zijn van plan om hun senaatsfracties samen te voegen.

De onderzoekers keken naar alle stemmingen in de Eerste Kamer van de huidige fracties, die daar zitten sinds 2019. Bij negen wetsvoorstellen hebben de groenen en de sociaaldemocraten anders gestemd. Het ging naast CETA onder meer ook om het belastingplan 2020 en wetsvoorstellen rond de Omgevingswet, blijkt uit de inventarisatie. Na 2020 waren ze het alleen oneens over de tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen, waar GroenLinks voor en de PvdA tegen was.

PDC keek ook naar het stemgedrag van de partijen over moties. Ook daar bleken de partijen het meestal eens te zijn, zij het minder vaak dan bij de wetsvoorstellen. De PvdA steunde 97 procent van de GroenLinks-moties, en GroenLinks 94 procent van de PvdA-moties. Moties van de politiek meest verwante partijen in de senaat, SP en Partij voor de Dieren, werden ook in meer dan 90 procent van de gevallen gesteund.

Over moties vanuit de regeringspartijen waren de partijen die straks willen gaan samenwerken het minder vaak eens, al is de PvdA structureel minder negatief dan GroenLinks. Dat verschil is het grootst als het ging om moties van het CDA, waarvan de sociaaldemocraten 40 procent steunden. GroenLinks schaarde zich maar achter 27 procent. Op de VVD reageren beide partijen het lauwst: daarmee was de PvdA het in 27 procent van de gevallen eens en GroenLinks 24 procent van de tijd.

Vorige maand besloten de leden van zowel GroenLinks als de PvdA dat ze nauwer willen samenwerken in de Eerste Kamer. De partijen willen na de volgende verkiezingen een gezamenlijke fractie vormen. In de Tweede Kamer trekken de partijen meestal gezamenlijk op, en tijdens de formatie wilden ze uitsluitend gezamenlijk in een kabinet.