Uitgebreid zoeken op website Eerste Kamer

1 september 2009

 

Eind augustus 2009 heeft PDC een module voor full-text zoeken op de website van de Eerste Kamer geïmplementeerd. Dit is een uitbreiding van de in januari 2009 vernieuwde site van de Eerste Kamer. De full-text zoeken modus sluit aan op de al bestaande mogelijkheid van het zoeken op redactioneel toegekende trefwoorden.

Zoeken in drie stappen

De webredactie van de Eerste Kamer kent trefwoorden toe aan de door hen gemaakte dossiers, zoals een wetsvoorstel, een nota of een planologische kernbeslissing. Veel in en door de Eerste Kamer gebruikte begrippen zijn eveneens van trefwoorden voorzien. Wie een trefwoord of bijvoorbeeld een kamerstuknummer intikt krijgt als eerste stap de resultaten van deze redactioneel toegekende trefwoorden gepresenteerd.

Ook alle (oud) Eerste Kamerleden zijn op deze manier te vinden. De presentatie van de resultaten gaat vergezeld van een extra zoekveld waarin 'verder' gezocht kan worden. Als u bij de eerste stap niet gevonden heeft wat u zocht, of wilt u 'full-text zoeken' dan kunt u dat als tweede stap doen. Er wordt dan in alle door de Eerste Kamer ontsloten documenten gezocht, zoals wetsvoorstellen, moties, toezeggingen, handelingen en persberichten. Het maakt daarbij niet uit of het betreffende document in html, pdf of doc formaat beschikbaar is.Is het resultaat 'te veel' dan kunt u als derde stap de resultaten filteren op categorie, periode of soort.

De full-text zoeken module

PDC heeft voor het full-text zoeken gebruik gemaakt van de open-source software Solr/Lucene en deze geoptimaliseerd voor de specifieke kenmerken van de website en het informatie-aanbod van de Eerste Kamer. Het onderhoud van de applicatie berust eveneens bij PDC.