Staatsraad voor een dag

23 maart 2018

 

DEN HAAG (PDC) - Voor één keer een advies uitbrengen over een wetsvoorstel zoals de Raad van State dat gewoonlijk doet. Dat was de uitdaging voor middelbare scholieren in het kader van de Grondwetdag. Acht teams van middelbare scholen uit het hele land streden op 23 maart om een zilveren bokaal in de statige gotische zaal van de Raad van State.

Inspirerend

Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, opende de dag met inspirerende woorden over het belang van de Grondwet. Hij benadrukte dat rechtsstaat en democratie continu onze aandacht nodig hebben om vitaal te blijven. De jury bestond uit Luc Verhey, adviseur bij de Raad van State, Reijer Passchier van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid, NOS-journalist Marleen de Rooy, en Sven Koopmans, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Kritisch

Onder toeziend oog van de vierkoppige jury was het vervolgens de beurt aan de scholieren zelf. Elk van de acht teams presenteerde kort, krachtig en duidelijk hun advies over wetsvoorstellen als het instellen van flexibele vrije dagen, het recht op een basisinkomen en het recht op online privacy. Daarbij volgden zij de procedure die de Raad van State ook volgt. Elk wetsvoorstel werd dan ook vakkundig ontleed, getoetst aan Nederlands en internationaal recht en voorzien van een kritisch advies.

Hoog niveau

De bijdrages waren stuk voor stuk van hoog niveau. De welbespraakte scholieren waren zeer goed op de hoogte van de materie en stelden elkaar scherpe vragen. Ook in creativiteit en originaliteit blonken de scholieren uit. De teams hadden prachtige presentaties en filmpjes voorbereid. Eén van de pitches werd zelfs begeleid door live pianomuziek.

PDC en de grondwet

PDC was als partner van het Montesquieu-Instituut nauw betrokken bij de organisatie van deze dag. Daarnaast verzorgt de centrale redactie van PDC de inhoud van de vernieuwde website over de Nederlandse grondwet.