Parlementaire Monitor ook zeer geschikt voor wetenschappelijk onderzoek

16 mei 2014

 
impressie, klik voor grotere versie

Masterstudent Jasper Verstraten (Universiteit Leiden) heeft dankzij de Parlementaire Monitor in korte tijd een uitgebreide media-analyse uitgevoerd voor zijn masterscriptie. In zijn onderzoek naar hoe belangengroepen in het nieuws komen heeft hij onderzocht welke lobbystrategieën belangengroepen in de discussie rond schaliegas (milieudefensie en bierbrouwers) gebruiken en hoe zij in het in nieuws zijn gekomen.

Tijdsbesparing

Met de Parlementaire Monitor kon Verstraten in korte tijd grote hoeveelheden informatie genereren en verwerken. 'Zonder de Parlementaire Monitor zou ik voor mij relevante artikelen in kaart moeten brengen. Dit proces gaat nu veel sneller omdat alle informatie zich in één gecentraliseerd systeem bevindt en ik bovendien gericht kan zoeken qua tijdvak. Mijn inschatting is dat dit de tijd dat ik bezig was met het vinden van artikelen heeft gehalveerd', aldus Verstraten.

Overzicht

De Parlementaire Monitor biedt eenvoudig een overzicht van de gevonden data. De gebruiker kan de set aanpassen aan zijn voorkeuren. 'Zo kon ik bijvoorbeeld heel snel in kaart brengen wanneer het onderwerp 'schaliegas' veel in de media was en ook wanneer er relatief media-luwe perioden waren', zo stelde de onderzoeker vast. Ook maakt de monitor verbanden op een aantrekkelijke manier inzichtelijk. De monitor biedt standaard een aantal tabellen en grafieken die eenvoudig gegenereerd kunnen worden, van relatief eenvoudig tot zeer geavanceerd. Dit bespaart onderzoekers veel tijd.

Eenvoudig analyseren

Voor wetenschappelijk onderzoek is de Parlementaire Monitor dus zeer geschikt. De monitor brengt bijvoorbeeld in beeld hoe vaak een bedrijf of belangengroep in het nieuws is gekomen. Ook voor onderzoek naar de parlementaire activiteiten van de Eerste en Tweede Kamer is de Parlementaire Monitor erg nuttig. De data is eenvoudig te analyseren, bijvoorbeeld door gegevens om te zetten in tijdlijngrafieken of tabellen. Verstraten: 'de monitor heeft mij in staat gesteld snel te komen tot een helder overzicht rondom schaliegas in de media, dat zich bovendien makkelijk liet omzetten in grafieken en tabellen.'

Meer informatie

Wilt u meer weten over het gebruik van de Parlementaire Monitor voor wetenschappelijk onderzoek? Neem dan contact op met PDC via 224@pdc.nl.