Analyse Trouw: partijen mijden risico's met kandidatenlijsten

20 januari 2017

 

Uit een analyse in dagblad Trouw komt naar voren dat gevestigde partijen voor status quo kiezen. Dit houdt in dat voornamelijk hoogopgeleide kandidaten uit de randstad met politieke ervaring aan de kandidatenlijst zijn toegevoegd. Zo constateert Bert van der Braak dat partijen bij de kandidaatstelling risico's mijden, nu er zoveel kleine partijen zijn. Verder is slechts één op de drie aanstaande parlementariërs vrouw.

Voor deze analyse in dagblad Trouw verzamelde PDC gegevens over 234 kandidaten die op de kieslijsten staan voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. Daarbij is gekeken naar opleiding, man/vrouw-verhouding, regionale spreiding en eerder beklede politieke functies. De gegevens voor deze uitgebreide analyse zijn afkomstig uit het biografisch archief van PDC. Dit archief is deels ontsloten via de website Parlement&Politiek en via de Parlementaire Monitor van ANP/PDC.

De analyse is ook overgenomen door andere media, bijvoorbeeld het radioprogramma 'Met het oog op morgen', NU.nl, de Gelderlander en ANP-berichten.