Laura, student Internationale Betrekkingen en Organisaties 2019-2020

Laura

Aan het eind van mijn bachelorfase begon steeds meer de vraag te spelen: wat wil ik? Tijdens mijn studie Internationale Betrekkingen en Internationale Organisaties (IBIO) in Groningen had ik mij verdiept in de Europese Unie. Ik wilde daar in mijn master dan ook zeker mee verder. Maar op welke manier? Voor verschillende journalistieke masters bleek ik een gebrek aan ervaring te hebben en ik raakte verstrikt in het aanbod aan masters met een Europees randje.

Een goede Keuze

Zou het niet een herhaling zijn van mijn studie IBIO? Was deze master wel specifiek genoeg? Past journalistiek eigenlijk wel bij mij? Verscheurd door de keuzes besloot ik om tussen mijn bachelor en mijn master een jaar stage te gaan lopen om uit te zoeken wat ik wilde gaan doen. De vacature voor stagiair centrale redactie bij PDC sprak mij vanwege de combinatie tussen redactiewerk en de Europese Unie dan ook direct aan. Vijf maanden later kijk ik met veel plezier terug op mijn periode bij PDC. Niet alleen heb ik veel geleerd over het reilen en zeilen van de Europese Unie maar ook over het Nederlandse politieke stelsel, de grondwet, de dynamiek tussen Den Haag en Brussel en mijn eigen interesses.

Inwerktraject

Omdat PDC veel ervaring heeft met stagiairs staat er vanaf dag één een uitstekend werkprogramma voor je klaar. Je wordt niet achter je computer gezet en aan je lot overgelaten, maar eerst op een prettige manier geïntroduceerd aan de organisatie. In de eerste weken krijg je verschillende uitlegsessies om de werkwijze van PDC onder de knie te krijgen en de rest van de stage wordt je ook begeleid: Naast verschillende voortgangsgesprekken staat er wekelijks een gesprekje met je begeleider op de agenda. Ook kun je altijd bij collega's terecht met vragen. Iedereen is heel behulpzaam! Voor je het doorhebt draai je mee als volwaardig redactielid.

Afwisseling

PDC onderhoud zowel de websites europa-nu.nl, parlement.com, denederlandsegrondwet.nl als ook het biografisch archief van Kamerleden. Als stagiair kom je hierdoor met verschillende facetten van Den Haag en Brussel in aanraking en krijg je een goed inzicht in het samenspel tussen de Europese en Nederlandse politiek.

Veel geleerd

De websites van PDC staan bomvol interessante informatie. Dagelijks wordt gecontroleerd of deze informatie nog wel klopt en actueel is. Soms moet er dan ook een pagina op de schop waardoor je in een bepaald onderwerp moet duiken. Zo heb ik bijvoorbeeld stukken bijgewerkt over de procedure voor het wijzigen van de grondwet, de Nederlandse partijen in fracties in het Europees Parlement en de voltooiing van de Economische en Monetaire Unie. Van dit uitzoekwerk heb ik ontzettend veel geleerd!

Wederzijdse invloed

Gaandeweg kwam ik erachter dat ik vooral de wederzijdse invloed tussen Brussel en Den Haag en daaropvolgende de totstandkoming van nieuws en beleid ontzettend interessant vindt. Op de redactie moet je namelijk dagelijks het nieuws uit Brussel en Den Haag volgen en verwerken waardoor je goed bekend raakt met de dynamiek. Daarnaast bereidde ik als informatie-assistent wekelijks de briefing voor de redactie voor. Hierdoor was ik elke week op de hoogte van wat er op de agenda stond bij het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de verschillende commissies.

Kamerleden zijn net mensen

Naast het redactiewerk was ik betrokken bij de organisatie van de actualiteitendebatten die maandelijks plaatsvinden in Nieuwspoort. Een wetenschapper, een journalist en twee Kamerleden gaan dan onder leiding van een moderator met elkaar in debat over een actueel politiek en bestuurlijk thema. Als stagiair ben je bij alle fases van deze debatten betrokken. Niet alleen kun je ideeën voor een thema aandragen, ook moet je zelf de sprekers benaderen. Het regelen van Kamerleden bleek niet zo ingewikkeld te zijn, als je tenminste weet waar je moet zoeken en naar wie je moet vragen... Hoewel het flink wat tijd vergde was het onwijs leuk om te doen. Wel brak het zweet me enigszins uit toen ik een 06 nummer van een Europarlementariër intoetste en haar direct aan de lijn kreeg!

Mooie herinneringen

PDC is gevestigd in het hart van politiek Den Haag met de Hofvijver op steenworp afstand. Een geweldige plek om dagelijks met de collegas een wandelingetje te maken! Er zal overigens ook geen klimaatmars, boerenprotest of lerarenstaking aan je voorbij gaan. Terugkijkend op de afgelopen maanden was het mooiste aan mijn tijd bij PDC toch wel de mensen! Er hangt een hele prettige en warme sfeer bij PDC. Iedereen is ontzettend behulpzaam en fijn om mee samen te werken. Elke drie maanden is er een borrel en vaak wordt er ook op vrijdag nog wat gedronken. Ik ga iedereen dan ook erg missen!