Edgar, projectmanager bij PDC

Erwin de Pagter

In 2018 solliciteerde ik naar een traineeship bij PDC. Wat opviel aan de sollicitatieprocedure waren de degelijke, lange bijeenkomsten. De eerste sollicitatieronde duurde ongeveer drie uur; ik sprak met diverse medewerkers en er werd een redactietest afgenomen.

Hierdoor kon ik een goed beeld van PDC krijgen, en tegelijk gaf PDC mij het gevoel me serieus te nemen. De tweede sollicitatieronde duurde nog eens twee uur. Toen ik werd aangenomen had ik daardoor qua vertrouwen en kennis van de organisatie een goede basis om aan de slag te gaan bij PDC.

Inwerkperiode

Als je bij PDC aan de slag gaat, is de inwerkperiode zeer intensief. PDC heeft een eigenzinnige werkwijze en je werkt met instrumenten (programma's) die door PDC zelf gebouwd zijn. Om hier vertrouwd mee te raken, word je goed begeleid. Bovendien leer je in de eerste periode als trainee de projecten en de redactie waarin je meedraait kennen. Alles bij elkaar kwam ik in de eerste maand van mijn traineeship vaak vermoeid thuis. De combinatie van een eerste 'full time' baan en het gewend raken aan PDC was een uitdaging. Het voordeel van deze intensieve eerste periode is aan de andere kant dat je snel vertrouwd raakt met het werk bij PDC: na ongeveer een maand heb je al het gevoel dat je daadwerkelijk bijdraagt aan de bedrijfsvoering van PDC.

Kansen in projecten

Als trainee bij PDC krijg je direct veel kansen. Het is goed mogelijk om je traineeship op zo in te vullen dat het traject aansluit bij je interesses. Zelf draaide ik vanaf het begin van mijn traineeship mee in het Examenproject. Daarin kon ik al snel zelfstandig taken oppakken. Omdat dit soort projecten in goed draaiende projectteams plaatsvinden, is er altijd ruimte voor feedback. Je leert veel van directe collega's en krijgt inzicht in de belangrijkste punten van het projectmanagement. In die projectteams wordt het op prijs gesteld als je initiatief toont, helder communiceert, leergierig bent en meedenkt.

Een ander voorbeeld: ik ben zeer geïnteresseerd in parlementaire geschiedenis en politieke wetenschap. Al snel kon ik daardoor meedraaien in projecten van het Montesquieu Instituut, zoals de Hofvijver en de website over de Nederlandse grondwet.

Positieve kanten

De belangrijkste positieve ervaringen tijdens mijn traineeship bij PDC waren:

  • De platte organisatie. Collega's communiceren direct, zijn behulpzaam, toegankelijk en meedenkend.
  • Omdat PDC veel ervaring heeft met stagiairs en trainees weten collega's hoe ze je kunnen begeleiden. Je hebt een vast aanspreekpunt, waar je ook wekelijks een afspraak mee hebt om te evalueren en te plannen.
  • Je krijgt al snel je eigen taken.
  • Collegialiteit: elke dag is er een groep collega's die een lunchwandeling maakt, op vrijdagmiddag wordt vaak geborreld, en als je ziek bent zijn er verschillende collega's die voor je klaar staan en bijvoorbeeld aanbieden een boodschap voor je te doen.
  • Als er punten zijn waarop je jezelf wilt ontwikkelen, is er veel mogelijk bij PDC.

Aandachtspunten

Aandachtspunten als je bij PDC begint:

  • Bij PDC lopen mensen rond die veel weten van bepaalde onderwerpen. Als zij feedback leveren, of een bepaald idee afwijzen, kan dat intimiderend zijn. Schrik hier echter niet van terug; input wordt altijd op prijs gesteld.
  • Bijna alles wordt vrij strak gedocumenteerd, wat soms veel tijd in beslag neemt. Mailtjes worden bijvoorbeeld op een specifieke manier gearchiveerd en voor nieuwsberichten geldt hetzelfde. Soms zie je hier niet direct het nut van in.
  • De collega's bij PDC hebben allen hun eigen maniertjes en gebruiken; hier moet je niet van schrikken.