Yasmine, trainee 2017/2018

Kort na het afronden van mijn Master Internationale Betrekkingen ben ik begonnen als trainee bij PDC. Ik was op zoek naar een veelzijdige organisatie met maatschappelijk relevantie en veel afwisseling in de taken. Dat heb ik bij PDC gevonden.

Structuur

Een van de dingen die PDC onderscheidt van andere bedrijven is de structuur die wordt aangebracht tijdens de inwerkperiode. Vanaf de eerste dag is duidelijk wat er in die eerste maand van je wordt verwacht. Zo werd mijn kennis van de Europese Unie en de Nederlandse politiek op peil gebracht, leerde ik snel de ins en outs van het redactiewerk en natuurlijk leerde ik de organisatie goed kennen.

Collega's

Ik kan altijd terecht bij mijn collega's voor vragen en tips. Maar gewoon een praatje maken kan natuurlijk ook. Bij PDC werken mensen van diverse disciplines aan verschillende projecten. Het gezamenlijk lunchoverleg op vrijdag is dan ook een leuke manier om op de hoogte te blijven van de projecten waar je collega's aan werken. Waar bij sommige bedrijven de technische kant afgezonderd is, is dit bij PDC niet het geval. Door voor projecten ook veel samen te werken met programmeurs leerde ik ook over de technische kant van het werk.

Vrijheid

Deze structuur betekent overigens niet dat alles helemaal vast ligt. Je leert iets het beste door het te doen en ik kreeg dus ook de vrijheid om iets aan te pakken op mijn manier. Daarnaast kon ik ook altijd terecht bij mijn begeleider voor vragen en tips.

Afwisseling

Mijn takenpakket bij PDC is breed en dat is precies wat mijn traineeship uitdagend maakt. Van redactiewerk tot onderzoek doen tot lezingen organiseren, geen dag bij PDC is hetzelfde! In de redactie verwerk je nieuws over de Europese Unie en de Nederlandse politiek. Ook leer je om zelf nieuwsberichten te schrijven en krijg je veel feedback om je schrijfvaardigheid te verbeteren.

Onderzoek

Naast werken in de redactie ben ik ook betrokken bij een onderzoek naar het parlementaire stelsel waarbij o.a. wordt gekeken naar de representativiteit van de Eerste en Tweede Kamerleden. Hoewel ik een Master Internationale Betrekkingen heb afgerond, heb ik ook een Bachelor Gezondheidswetenschappen. Hierbij heb ik veel kwantitatief onderzoek gedaan en ik vind het dan ook erg leuk dat ik tijdens mijn traineeship weer onderzoek kan doen. Aan afwisseling dus geen gebrek. Door de afwisseling kun je je op veel vlakken ontwikkelen, verbreed je je kennis en kom je erachter wat je leuk vindt en waar je kwaliteiten liggen.

Aanrader

Je leert als trainee of stagiair ontzettend veel van je collega's en de projecten waar je bij betrokken wordt. Ik raad een traineeship bij PDC dan ook aan voor iedereen met een interesse in de Nederlandse en Europese politiek!