Thijs, student Public Administration, 2020-2021

Thijs Heezen

In de afrondende fase van mijn master besloot ik twee dingen: ik wilde me bezig gaan houden met de (internationale) politiek en ik wilde praktijkervaring opdoen, het liefst in de vorm van een stage of een traineeship om de overstap tussen studie en werken behapbaar te houden. De stage bij de centrale redactie van PDC bleek daarvoor een perfecte keuze: ik kon me voor 36 uur in de week bezig gaan houden met allerlei facetten van de Europese en Nederlandse politiek.

Redactie

Een gedeelte van mijn taken was voor de dagelijkse redactie van de verschillende nieuwssites die PDC in beheer heeft. Ik redigeerde en schreef stukjes over het Europese en Nederlandse politieke nieuws, las de kranten erover, zette iedere week een briefing voor de redacteurs in elkaar en maakte posts voor op de sociale mediakanalen. Dit was ontzettend leuk en leerzaam: je ontwikkelt je in het schrijven van artikelen en raakt steeds beter bekend met de dagelijkse gang van zaken in het (inter)nationale openbaar bestuur.

Hofvijver

Daarnaast had ik diverse taken buiten mijn redactiewerkzaamheden. Ik hield me bezig met de communicatie en logistiek van meerdere bundels voor het Montesquieu Instituut, had contact met columnisten voor denederlandsegrondwet.nl, vulde de biografieën met gegevens van nieuwe kansrijke Tweede Kamerkandidaten, schreef aan issues van parlement.com en beschreef belangenverenigingen voor de parlementaire monitor. Ik zocht daarnaast ook naar actuele fotos die op de nieuwssites geplaatst zouden kunnen worden en maakte elke week de EuropaNU-nieuwsbrief.

Leuk en leerzaam

Dit alles zorgde voor heel afwisselende dagen doordat ik elke dag wel weer met iets anders bezig was. Maar als ik iets zou moeten noemen wat voor mij eruit sprong dan was het toch wel het meewerken aan de Hofvijver, de maandelijkse uitgave van het MI. Het leuke hieraan was het contact met de diverse externe gastauteurs: academici, politici, rechters etc., de mogelijkheid om te leren hoe interviews af te nemen en goed op te schrijven en tenslotte hoe artikelen te redigeren en klaar te maken voor publicatie. Ik mocht ook zelf een analyse schrijven over de invloed van de Tweede Kamer op de EU, een heel interessant onderwerp. Al met al een bijzonder leuk en educatief gedeelte van mijn stage.

Prettige werksfeer

Ik heb PDC leren kennen als een gezellige en sociale onderneming waar collega's je, zeker als stagiair, graag met raad en daad terzijde staan. Er wordt hard gewerkt en als er dingen niet goed gaan wordt je erop aangesproken. Dit gebeurt wel op constructieve wijze waardoor je je op professioneel vlak verder kunt ontwikkelen. Er is echter ook zeker ruimte voor ontspanning, met om de zoveel tijd een borrel of een andere activiteit. Ik heb, doordat mijn stage veel binnen lockdown-periodes viel, daar misschien niet zoveel van kunnen meepakken als in andere tijden maar desondanks heb ik erg veel lol gehad, zowel in Den Haag zelf als vanaf mijn thuiswerkplek.

Ik ben al mijn collega's erg dankbaar voor deze fijne periode en kijk met veel plezier op mijn stage terug.