Tesse, student Internationale Betrekkingen en Organisaties 2019

Tesse Albers

Na het behalen van mijn bachelor Internationale Betrekkingen en Organisaties besloot ik een kijkje te nemen in de praktijk. Onder andere om een beter antwoord te kunnen geven op de vraag: wat wil ik later worden? Mijn werkervaringsstage bij PDC heeft mij een beter inzicht gegeven in het politieke domein en de totstandkoming van wet- en regelgeving. Organiseren, prioriteren en nauw samenwerken kwamen tijdens mijn stage veelvuldig aan de orde.

Veelzijdigheid

Het jaarverslag van de Raad van State en de veelbesproken Europese richtlijn inzake auteursrechten zijn illustratief voor het brede scala aan onderwerpen dat de revue passeert tijdens een stage bij PDC. Als stagiair centrale redactie was een van mijn taken het nieuws nauwgezet te volgen. De renovatie van het Binnenhof, de politieke situatie in Estland en de Europese klimaataanpak zijn voorbeelden van webpagina's op Parlement.com en Europa-nu.nl die naar aanleiding van moties, landelijke verkiezingen, Europese besluiten en ander nieuws geactualiseerd dienen te worden.

Politieke hoofdstad

PDC is gevestigd in het hart van politiek Den Haag, met het Binnenhof en het Huis van Europa op een steenworp afstand. Tijdens de dagelijkse lunchwandeling rondom de Hofvijver passeert er zo nu en dan een Binnenhofbewoner, politiek kopstuk of journalist. Den Haag is de plek waar de burger haar onvrede uit of wens voor verandering laat blijken. Zo waren de klimaatmars en het protest tegen het EU-verbod op de pulsvisserij hoor- en zichtbaar. Deze centrale locatie draagt bij aan de visualisering van het nieuws. Dit creëert meer bewustwording over de invloed van politieke besluiten op burgers. Nieuws dat je 's ochtends op de websites plaatst gaat hierdoor leven.

Learning on the job

PDC heeft vertrouwen in het kunnen van stagiairs en werkt voornamelijk volgens het principe van learning on the job. Dit kan in het begin even wennen zijn, aangezien daarbij een zekere verantwoordelijkheid komt kijken. Wel kun je met vragen altijd terecht bij collega's. Daarnaast heb je meermaals voortgangs- en evaluatiegesprekken met je stagebegeleider. Verder houden collega's elkaar onderling scherp door middel van het geven van feedback, ook aan stagiairs. Als stagiair wordt jou ook om feedback gevraagd waardoor je het gevoel krijgt dat je écht meedraait als volwaardige collega.

Montesquieu Instituut

Naast de redactionele werkzaamheden leverde ik tijdens mijn stage een bijdrage aan de maandelijkse debatten. Zo probeert het Montesquieu Instituut, waar PDC als partner aan verbonden is, wetenschappelijke kennis toegankelijker te maken voor de burger. Het organiseren van een debat kent verschillende facetten. Het benaderen van sprekers, het coördineren van de promotie en het zorgen voor de verslaglegging. De e-mails, telefoontjes en afspraken met externen zorgen ervoor dat je vertrouwd raakt met zakelijk communiceren. Ook kom je terecht in situaties waar het niet altijd voor de wind gaat en leer je hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Tot slot

Een stage van vijf maanden geeft je de mogelijkheid te ervaren hoe een werkweek bij PDC eruit ziet. Dagelijks overleg met collega's, communicatie met externen, het stellen van prioriteiten en het organiseren en bijwonen van evenementen komen aan de orde. Je werkt samen met een divers team dat varieert van projectmanagers tot programmeurs. Jong en oud komt bijeen wat tot interessante ideeën en gesprekken leidt. Met een brede interesse in politiek, mens en maatschappij ben je bij PDC aan het juiste adres.