Stage kwaliteitscontrole

Wij zijn op zoek naar enthousiaste, leergierige en kritische mensen die stage willen lopen bij de centrale redactie van PDC. Deze redactie beheert de sites Europa-nu, Parlement & Politiek en Milieuloket.

Je wordt medeverantwoordelijk voor het redactioneel beheer van de inhoud van deze sites, zoals dagelijkse nieuws, actuele thema's en achtergrondartikelen.

Jouw rol bij PDC

Je werkt - onder begeleiding - mee aan het onderhouden, aanvullen en controleren van de sites. Het gaat daarbij om redactioneel beheer van de inhoud, waarbij je gebruik maakt van webapplicaties. In principe is Europa-nu jouw kerntaak, maar je kunt ook taken voor de andere twee websites uitvoeren.

Concrete activiteiten kunnen zijn :

 • het controleren van nieuws op neutraliteit, representativiteit en eventuele hiaten
 • per beleidsterrein het binnengekomen nieuws over actuele Europese en met Europa samenhangende nationale politieke en maatschappelijke ontwikkelingen 'coderen' op de relevante onderwerpen;
 • het schrijven van korte samenvattende nieuwsberichten;
 • het aanpassen en zelf schrijven van redactionele dossiers over actuele onderwerpen
 • het signaleren welke historische en achtergronddossiers ontbreken, informatie hierover verzamelen en nieuwe (digitale) dossiers maken
 • het verbeteren van de zoekfunctie op het gebied van begrippen, jargon en aliassen
 • meedenken met het PDC-team over mogelijke verbeteringen van de sites in het algemeen.

De stageopdracht

Op basis van steekproeven ontdek je welke hiaten aanwezig zijn in onze informatievoorziening.

Deze opdracht bestaat uit twee componenten:

 • Onderzoek of er sprake is van hiaten, overlap, tegenspraak, papegaai-gedrag of doodzwijgen in berichtgeving. Bekijk ook onze timing van berichtgeving (wij t.o.v. anderen).
 • zoek uit welke zaken in andere (Europese) landen opgepikt worden door de media (omdat ze daar van belang geacht worden), maar die in Nederland gemist worden door de media. Hiervoor maak je gebruik van online én offline resources.

Bovendien wordt van je verwacht dat je een model voor een herhaalbare steekproef opzet.

Het profiel

Zowel HBO - als WO -studenten zijn welkom om te solliciteren: wij denken in eerste instantie aan studierichtingen als journalistiek, politicologie, Europese Studies (HEBO), Internationale betrekkingen, geschiedenis, taal-, letter- en bestuurskunde. Uiteraard is herkenbare belangstelling voor de onderwerpen die de sites behandelen noodzakelijk.

Kandidaten moeten voldoen aan de volgende eisen:

 • goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
 • goede redactionele vaardigheden en de wens om deze vaardigheden verder te ontwikkelen, vooral ten aanzien van schrijven voor internet
 • teamspeler die resultaatgericht wil werken
 • zorgvuldigheid en doorzettingsvermogen.

Afhankelijk van de opleiding en de eisen die de studie stelt aan de stage worden per stagiair afspraken gemaakt. Onze voorkeur gaat uit naar iemand die fulltime in dienst komt, voor de duur van 4-5 maanden.

Wat biedt PDC?

Een boeiende stage in een collegiale werkomgeving met voldoende persoonlijke begeleiding. Bij PDC tref je niet alleen plezierige collega's maar ook een innovatieve en interactieve omgeving waarin feedback en uitwisseling van ideeën essentieel zijn voor de kwaliteit van ons werk.

Via de stage kom je met veel facetten van de Europese en nationale politiek en internet in aanraking. Ook maak je kennis met een bedrijfsmatige professionele werkomgeving, die waar mogelijk ook maatschappelijk een meerwaarde wil hebben. Er zijn veel mogelijkheden om je verder te ontplooien en te leren.

Voor de stage krijg je een onkosten/reisvergoeding.

De procedure

Kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek, waarin ze kennis maken met de toekomstige stagebegeleider. In dit gesprek komen de taken, maar ook de eventuele eigen ideeën van de kandidaat aan de orde. Ook wordt een redactietest afgenomen.

Meer informatie

Belangstelling? Stuur dan een e-mail aan Gerdien Knikker met een uitgebreid curriculum vitae en motivatie wat jou bij PDC aantrekt. (e-mail gk105@pdc.nl).