Sabine, student Transnational Legal Studies

Sabine Lammers

Al op de basisschool waren aardrijkskunde en geschiedenis mijn favoriete vakken. Op de middelbare school kwam ik erachter dat ik vooral Europa, politiek en taal interessant vond. De keuze voor een studie Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam was dan ook snel gemaakt. Daarna heb ik mijn weg vervolgd naar de Vrije Universiteit voor de master Transnational Legal Studies. Omdat in geen van beide studies een stage verplicht was, heb ik pas in de laatste fase van mijn master gekozen voor een stage en kwam ik terecht bij PDC.

Wensen

De vacature die ik zag sloot naadloos aan op de wensen die ik had als zoekende student naar een eerste stap in mijn professionele carrière: politiek, Europa, schrijven, maar ook andere projecten. Een beetje van alles past bij mij.

Overweldigend

Een redactiestage bij PDC begint met een intensief inwerktraject. De eerste dagen zijn overweldigend, maar al snel voelde ik me op mijn gemak. Na een aantal uitlegsessies draai je direct mee met het redactieteam om zo gelijk ervaring op te doen. In de maand daarna word je geheel klaargestoomd tot volwaardig redacteur in de redactie. Ook leer je in deze maand meer over het bedrijf en mag je meekijken met collega's op andere projecten.

Betrokken

De diensten in de redactie houden je betrokken bij alles wat er speelt in politiek Den Haag en in Brussel. Je houdt in de gaten welke regelgeving er aan zit te komen, maar ook blijf je alert op politieke ontwikkelingen door heel Europa. Het is jouw taak als redacteur om de veranderingen en opvallende zaken te verwerken op de informatiepagina's van EuropaNu en parlement.com.

Het Haagse politieke wereldje

Naast de taken in de redactie heb ik me tijdens mijn stage bezig gehouden met het organiseren van de Actualiteitendebatten van het Montesquieu Instituut. Iedere maand worden deze debatten tussen wetenschappers, politici en journalisten georganiseerd in Nieuwspoort. Ik kwam hierdoor meteen terecht in het Haagse politieke wereldje en heb veel prominente politici en journalisten ontmoet. Het aanschrijven van deze mensen is in het begin misschien wat intimiderend, maar als het debat eenmaal is geweest kun je ontzettend trots zijn op het eindresultaat en viel het toch allemaal wel mee.

Valkuil

Gedurende mijn tijd bij PDC kreeg ik steeds meer andere kleinere taken. De afwisseling van de werkzaamheden was dus groot. Ik vond dit ontzettend leuk, maar het kan ook een valkuil zijn. Je leert hierdoor heel goed om prioriteiten te stellen. Een vaardigheid die ik in mijn verdere carrière ontzettend goed kan gebruiken. Daarnaast is ook mijn schrijfvaardigheid verbeterd, omdat je leert schrijven voor een algemeen publiek in tegenstelling tot de academische teksten die ik tijdens mijn studie moest schrijven.

Terecht

PDC werkt voortdurend met stagiairs, waardoor ze goed weten hoe ze je moeten begeleiden. Het inwerktraject is volledig uitgeschreven en je kunt alle handleidingen en draaiboeken van projecten makkelijk terugvinden. Mijn stagebegeleider was tegelijk de projectleider van de debatten die wij organiseerden. Hierdoor konden we extra makkelijk schakelen en was de aandacht vanuit mijn begeleider ook constant. Daarnaast kun je altijd bij alle collega's terecht voor meer informatie of uitleg als je ergens even niet uitkomt.