Wie stelde de meeste kamervragen in 2015?

18 december 2015

 

Het BNN-VARA radioprogramma De Nieuws BV maakte op 17 december 2015 de balans op van een jaar Tweede Kamervragen. Dit gebeurde met behulp van de Parlementaire Monitor van PDC en ANP.

.. And the winner is...

Uit het overzicht van de Kamervragen over 2015 bleek dat Joram van Klaveren (groep-Bontes/Van Klaveren) de meeste schriftelijke vragen heeft gesteld in de Kamer. Sjoerd Sjoerdsma (D66) stelde de meeste mondelinge vragen.

Real Time Research

PDC beschikt over een uitgebreide database met gegevens over parlementaire activiteiten van Kamerleden en Europarlementariƫrs. Deze gegevens zijn ook beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Parlementaire Staat

PDC maakt bijvoorbeeld voor het Montesquieu Instituut regelmatig een Parlementaire Staat van een parlementariƫr. Met behulp van de Parlementaire Monitor wordt gekeken naar het aantal woordvoerderschappen, Kamervragen, amendementen en moties van Kamerleden. Hoe effectief zijn zij geweest in vergelijking met hun partijgenoten in dezelfde periode?

Onderzoeken

Onderzoekers van verschillende universiteiten weten PDC te vinden bij onderzoeken naar geloofwaardig politiek leiderschap, de achtergrond van Kamerleden, het verloop in de Tweede Kamer of lidmaatschappen van commissies in de Tweede Kamer of het Europees Parlement.