PDC maakt biografieën verkiezingskandidaten beschikbaar voor onderzoek

27 februari 2017

 

Kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 zijn man, hoogopgeleid en komen uit de Randstad. Dat blijkt uit een analyse van het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) die vandaag is gepubliceerd in NRC Next. PDC heeft biografieën van de kandidaten samengesteld en gereed gemaakt voor onderzoek. Daardoor kan een profiel van de kansrijke kandidaten worden samengesteld.

Ervaring

PDC heeft bijvoorbeeld onderzocht wat de bestuurlijke ervaring is van kandidaten. Zo bleek dat 60 procent van de kandidaten ervaring heeft in de nationale politiek en 25 procent in de lokale politiek. Ook onderzocht PDC uit welke beroepssector de kandidaten afkomstig zijn. vier kandidaten hebben topfuncties bij grote bedrijven bekleed, negentien kandidaten hebben vijf jaar of langer ervaring in het onderwijs of de wetenschap, vijf komen uit de zorg en er staat één boer op de huidige kandidatenlijsten.

Opleiding

Een ruime meerderheid is academisch geschoold, waarvan twaalf kandidaten zijn gepromoveerd. Elf kandidaten hebben een mbo-opleiding afgerond. Relatief veel kandidaten hebben een juridische achtergrond of hebben politicologie of internationale betrekkingen gestudeerd. Negen kandidaten hebben een bèta-achtergrond, waarvan slechts één kandidaat geneeskunde studeerde.

Jong en oud

De gemiddelde leeftijd is 45 jaar. Met 26 jaar is Rens Raemakers (D66, positie 17 op de kandidatenlijst) de jongste kandidaat, met 74 jaar Martin van Rooijen (50PLUS, positie 3) de oudste. Op de kandidatenlijsten staan meer mannen (107) dan vrouw (59). Dat komt overeen met de huidige man/vrouw indeling in de Tweede Kamer.

Spreiding

PDC heeft ook gekeken naar regionale spreiding: dertien kandidaten zijn woonachtig in een van de noordelijke provincies. Het zuiden is met 26 kandidaten woonachtig in Noord-Brabant, Limburg of Zeeland beter vertegenwoordigd. Uit het oosten van het land komen 21 kandidaten. Het overgrote deel van de kandidaten woont in het westen: 103 kandidaten. Ruim eenderde daarvan woont in een van de grote steden.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek is uitgegaan van het zetelaantal dat wordt genoemd in de Peilingwijzer. Per partij is uitgegaan van het hoogste aantal zetels. In totaal zijn 166 kandidaten geanalyseerd. PDC heeft de biografieën van kandidaten samengesteld en gereed gemaakt voor onderzoek. Deze gegevens zijn opgenomen in het biografisch archief. Dit archief is deels ontsloten via de website www.parlement.com en via de Parlementaire Monitor van ANP/PDC. Op aanvraag zijn deze gegevens ook in te zien voor journalisten en onderzoekers.

Met behulp van het biografisch archief kunnen vragen beantwoord worden als: hoe is de verdeling man/vrouw, wat is hun leeftijd, welke opleidingen volgden zij, hoe zijn regio's vertegenwoordigd en uit welke sectoren komen zij?

Meer lezen?