PDC analyseert prognose: veel nieuwkomers in Eerste Kamer, toename aandeel vrouwen

16 maart 2023

 

De nieuwe Eerste Kamer zal voor meer dan de helft bestaan uit nieuwkomers en voor een groter deel uit vrouwen. Uit een analyse van PDC, gebaseerd op de voorlopige prognose van ANP en de bekendgemaakte kandidaten voor de Eerste Kamer blijkt dat de nieuwe senaat Kamer ten minste 40 nieuwkomers zal tellen. Daar zorgt onder meer BBB voor, die als nieuwe partij meteen ook de grootste wordt met 15 zetels. De nieuwe Eerste Kamer zal in totaal 16 fracties tellen.

Man/vrouw

In de nieuwe Eerste Kamer komen ook meer vrouwelijke senatoren dan in de huidige. Er komen ten minste 31 vrouwelijke leden (44%), terwijl dat er in de huidige senaat 25 zijn (33%). 13 van de verwachte nieuwe Kamerleden zijn oud-Tweede Kamerlid, onder wie Paul van Meenen (D66) en Gert-Jan Oplaat (BBB).

Regionale spreiding

Wat regionale spreiding betreft, lijkt de nieuwe Eerste Kamer iets diverser te worden dan de huidige: hoewel bijna 60% van de waarschijnlijke nieuwe Kamerleden uit de Randstad komt, zijn de provincies Gelderland en Overijssel beter vertegenwoordigd (samen 19%). In de huidige samenstelling komt slechts 7% van de Kamerleden uit die provincies.

Analyses

PDC maakt analyses over de man/vrouw-verhouding, leeftijdsverdeling, migratie-achtergrond, opleidingsniveau, maatschappelijke achtergrond en woonprovincie van de nieuwe Eerste Kamer. Per partij is te zien wie er volgens de exitpoll in de senaat zouden komen. Bij die kandidaten is biografische informatie beschikbaar. Daarnaast zijn de analyses per partij te bekijken. Tot de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend is gemaakt zal PDC deze pagina blijven updaten.

Uniek

Met deze analyses toont PDC waar het toe in staat is wanneer de redactionele vaardigheden van de centrale redactie worden gecombineerd met het Real Time research instrumentarium en PDC's unieke biografisch archief. Ook in PDC's Parlementaire Monitor komen deze elementen samen. Hiermee is de gebruiker altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen én de processen die hiertoe geleid hebben.