Parlement.com brengt parlementair jaaroverzicht 2022: de wetgevingsmachine draait door

23 december 2022

 

2022 was opnieuw een druk jaar in ons parlement. De Kamerleden waren bijzonder ijverig: er werd urenlang gedebatteerd, een recordaantal moties en honderden amendementen werden behandeld en meerdere crises - ook over het eigen functioneren - hielden de Kamerleden bezig.

Doordraaien

De Eerste en Tweede Kamer handelden dit jaar respectievelijk 270 en 273 wetsvoorstellen af. Dat is geen grote verandering ten opzichte van de afgelopen jaren, maar het geeft wel aan dat ondanks de aandacht voor interne verhoudingen in de Kamer de wetgevingsmachine in de Kamer doordraait zoals gebruikelijk.

Weinig oogst

Prof.dr. Bert van den Braak, hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel aan de Universiteit Maastricht en onderzoeker bij PDC, zegt daarover: "Als een coalitie in zelfde samenstelling wordt voortgezet, zou je in het eerste jaar als 'oogst' verwachten van wat het vorige nog had ingediend. Daarvan was geen sprake."

Over Parlement.com

Het jaaroverzicht is samengesteld door de redactie van Parlement.com. Deze website is in de ruim 20 jaar van zijn bestaan uitgegroeid tot hét online naslagwerk over alles wat met parlement en politiek te maken heeft. De website, die PDC onafhankelijk en in eigen beheer verzorgt (zowel technisch als redactioneel), bevat een schat aan informatie. Zo wordt ons staatsbestel helder en beknopt uiteengezet en is er achtergrondnieuws over verkiezingen, kabinetsformatie en andere belangrijke politieke ontwikkelingen.

Alle Kamerleden

Ook biedt deze website informatie over Kamerleden en bewindslieden in de vorm van een digitaal biografisch archief. Dit archief bevat alle personen (meer dan 4.000) die sinds 1796 een rol speelden in het landelijk bestuur. Kamerleden, bewindslieden, leden van het Europees Parlement, staatsraden en leden van de Rekenkamer. Van hen en van alle Kamerleden sinds 1814 zijn op parlement.com de c.v.'s beschikbaar.