Ontwikkeling Europese Verkiezingsweegschaal met instrumentarium PDC

14 mei 2014

 

Hoe belangrijk vinden nationale politieke partijen het Europees Parlement? Investeren zij in het parlement en sturen zij er hun zwaargewichten naar toe? Of laten zij de politieke zwaargewichten liever thuis? Deze vragen staan centraal in een onderzoek van de Universiteit Leiden en PDC/Montesquieu Instituut, onder leiding van prof.dr. Voermans en mr.dr. Uzman.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat Nederland kandidaten met weinig politieke ervaring naar het Europees Parlement stuurt. Lidstaten die politici van een zwaar kaliber afvaardigen zijn België, Luxemburg en Portugal. Dankzij de aandacht-analysetool die PDC recentelijk heeft ontwikkeld, is in één oogopslag te zien welke lidstaten politieke zwaargewichten afvaardigen naar het Europees Parlement en welke lidstaten volstaan met politieke lichtgewichten.

Deze aandacht-analysetool is uitermate geschikt voor het uitvoeren van real time onderzoek. Hiermee kunnen wetenschappers snel inspelen op actuele ontwikkelingen en in relatief korte tijd een uitgebreid onderzoek uitvoeren.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt dankzij het instrumentarium van PDC. Het biografisch archief van PDC is aangevuld met de biografieën van de (kandidaat-) Europarlementariërs. Deze biografieën zijn afkomstig van de website van het Europees Parlement en, indien mogelijk, aangevuld met informatie van andere websites.

Benieuwd naar de eerste resultaten? Bekijk de uitzending van Nieuwsuur van 13 mei

Wilt u meer weten over dit onderzoek of over het biografisch archief van PDC? Neem dan contact op met Myriam van Dorp via my217@pdc.nl