Dijsselbloem: pak witwaspraktijken op Europees niveau aan

6 september 2018

 

Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat het beheersen van witwasrisico's op Europees niveau moet worden geregeld. Hij zei dit tijdens het debat in Nieuwspoort over de staat van de financiële sector, tien jaar na het uitbreken van de bankencrisis.

Oorzaken en risico's

Vier financiële deskundigen, onder wie Dijsselbloem en oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink, lieten in het debat hun licht schijnen over de oorzaken van de crisis en hedendaagse risico's van het financiële stelsel. Deze kwestie is weer actueel nadat ING eerder in de week een boete van 775 miljoen kreeg omdat de bank jarenlang tekortschoot in het voorkomen van witwaspraktijken. De uitspraken van Dijsselbloem werden door verschillende media, waaronder de NOS en De Telegraaf, overgenomen.

Democratie in debat

Het debat was onderdeel van de debatreeks Democratie in Debat, over actuele politieke thema's. Democratie in Debat is een initiatief van het Filmhuis Den Haag, Nieuwspoort, ProDemos en het Montesquieu Instituut. Als partner van het Montesquieu Instituut zorgde PDC voor een strakke organisatie van het debat.

Het volgende debat, over één jaar Rutte III, vindt plaats op woensdag 3 oktober 2018. Aanmelden kan via de site van het Montesquieu Instituut.