'Om de lokale democratie': Montesquieu-bundel 20

18 november 2022

 

In de twintigste bundel brengt het Montesquieu Instituut, na de raadsverkiezingen van maart dit jaar, de stand van zaken rond decentralisaties en lokale democratie in kaart. Net als in 2018, bij de voorlaatste raadsverkiezingen, maakt een keur aan scherpe waarnemers van het openbaar bestuur de balans op. En opnieuw valt de slotsom zorgwekkend uit: zwaar weer voor het lokaal bestuur.

Overhandiging en gesprek

Op 9 december wordt de twintigste bundel van het Montesquieu Instituut gepresenteerd in de aula van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. De bundel wordt overhandigd aan VNG-voorzitter Jan van Zanen. Daarna gaat een panel van René van Zanten (voormalig hoofdredacteur verschillende lokale dagbladen), Hans Vollaard (universitair hoofddocent politicologie), Solke Munneke (hoogleraar staatsrecht en fellow bij het Montesquieu Instituut), Robbert Lievense (gemeenteraadslid Gemeente Schouwen-Duiveland) en Winnie Prins (wethouder Gemeente Zeewolde) in gesprek onder leiding van moderator Jan Schinkelshoek. Aansluitend is er gelegenheid voor een borrel.

De rol van PDC

PDC droeg traditiegetrouw op allerlei manieren bij aan de totstandkoming van deze bundel. Medewerkers van PDC zorgden voor redactionele ondersteuning en het coördineren van de contacten met de uitgeverij en auteurs. Ook speelde PDC een essentiële rol in de verspreiding en marketing van de bundel, de digitale ontsluiting ervan, en bij de organisatie van het evenement.