'Lang, heel lang:' Montesquieu-bundel 19 over de kabinetsformatie overhandigd aan Kamervoorzitter Bergkamp

22 maart 2022

 

'Het was lang, te lang.' Dat was de knieval naar de kiezer die minister-president Rutte maakte na afronding van de formatie. Het was een tijd die niet alleen bijzonder was vanwege de lange duur maar ook vanwege de vele affaires, de pandemie, het dalende publieke vertrouwen en de beschadigde positie van de langzittende premier. De kabinetsformatie van 2021 kan daarmee bijna een 'perfecte storm' genoemd worden.

Perspectieven

Traditiegetrouw evalueert het Montesquieu Instituut in een bundel de kabinetsformatie vanuit verschillende perspectieven. De 19e bundel in de Montesquieu-reeks werd op 21 maart 2022 aangeboden aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp door enkele auteurs en eindredacteuren. Vanzelfsprekend was er tijdens de overhandiging aandacht voor de rol van de Kamervoorzitter in het formatieproces, en werd ook de invulling van de nieuwe bestuurscultuur besproken.

Rol van PDC

PDC droeg traditiegetrouw op allerlei manieren bij aan de totstandkoming van deze bundel. Medewerkers van PDC zorgden voor redactionele ondersteuning en het coƶrdineren van de contacten met de uitgeverij en auteurs. Ook speelde PDC een essentiƫle rol in de verspreiding en marketing van de bundel.