Michelle, redactie-stagiaire in 2017

Eind januari 2017 startte ik met mijn stage bij PDC. Na een paar intensieve introductiedagen kon ik al snel volledig meedraaien in de centrale redactie. De aanloop naar de verkiezingen van maart drukten hun stempel op mijn stage: een volle agenda om te verwerken, maar altijd nieuws!

Zwemmen

De introductieperiode pakt PDC serieus aan: je moet een aantal toetsen doen om je kennisniveau op te krikken en er wordt veel met checklists gewerkt. Aan de andere kant ontwikkelde ik daardoor een zekere structuur en had ik veel overzicht in alles wat er van mij verwacht werd. Daarnaast word je echter ook prima snel in het diepe gegooid om te kijken hoe goed je kan zwemmen. Zo kwam ik op mijn tweede stagedag in de redactie en kon ik direct een nieuwbericht schrijven over de verkiezingen en werd er aan me gevraagd of ik even de achtergronden van alle DENK en Artikel 1 kandidaten kon uitzoeken en verwerken op de site. Genoeg te doen dus!

Zelf doen

Toch is er, ondanks dat je snel veel zelf kan doen, erg goede begeleiding vanuit PDC. Er staan altijd mede- of eindredacteuren klaar om je vragen aan te stellen. Ik heb vrijwel geen eindredacteur kunnen betrappen op tegenzin om een vraag te beantwoorden, ondanks dat we hen met vier redactiestagiairs waarschijnlijk de oren van hun hoofd vroegen.

Highlight

Naarmate de weken verstreken raakten we als stagiairs natuurlijk steeds meer gewend aan het ritme en de werkzaamheden. Voor mij was het organiseren van de maandelijkse actualiteitendebatten in Nieuwspoort echt de highlight van mijn stage. De drukte in de redactie nam wat af na de verkiezingen van 15 maart, maar het organiseren van de debatten bleef altijd uitdagend en afwisselend.

Trillende handjes

De eerste potentiële spreker die ik belde was oud-Kamervoorzitster Gerdi Verbeet. Nu ben ik al sinds lange tijd nogal fan van deze vrouw, dus met trillende handjes toetste ik haar mobiele nummer in. Niet voor niks suggereerde mijn stagebegeleider Nicole natuurlijk dat ik haar als eerste belde, want ze was ontzettend vriendelijk - terwijl ik haar tijdens haar vakantie te pakken had!

Politici bellen

Alle vorm van telefoonangst is nu, na afloop van mijn stage, vrijwel verleden tijd. Zonder moeite neem ik de telefoon op of bel ik politici of journalisten om ze uit te nodigen voor een debat. En waar ik in de eerste maanden het neerzetten van één debat al een hele uitdaging vond, ben ik er nu drie tegelijk aan het organiseren.

Positief stempel

Daarnaast startten we met drie stagiairs, en kwamen er tijdens onze stageperiode nog eens vier bij. Dat zorgde voor een hele gezellige groep jonge collega's. We hebben allerlei dingen ondernomen met elkaar: van borrels op het plein, in de Skybar en in Nieuwspoort, tot een pannenkoek eten bij het Malieveld, samen naar debatten en Haagsch Colleges, de bioscoop en zelfs naar een toneelstuk! De gezelligheid die mijn mede-stagiairs en andere collega's in het werk brachten heeft echt een positief stempel gedrukt op mijn tijd bij PDC.