Linda, student European Studies 2019

Linda Stuurman

Als student European Studies aan de KU Leuven merkte ik dat 'Brussel' voor veel mensen 'ver weg' en 'erg ingewikkeld' is. Na het afronden van mijn Master wilde ik daarom graag leren hoe je informatie over Europese onderwerpen behapbaar kunt maken voor een breder publiek. Tijdens mijn studie schreef ik alleen in academische taal over de Europese Unie. Als redactiestagiair bij PDC heb ik toegankelijker leren schrijven.

Overweldigend

De eerste weken van mijn stage waren best overweldigend. Gelukkig is PDC gewend met stagiairs te werken en kon ik altijd bij collega's terecht als ik vragen had. Ook door het inwerktraject, de goede begeleiding van mijn stagebeleider en de gezellige lunchwandelingen voelde ik me al snel op mijn plek.

'Nee' zeggen

Als stagiair werkt ik mee aan veel verschillende projecten. Deze afwisseling vond ik erg leuk, maar soms ook lastig omdat je prioriteiten moet stellen en soms ook 'nee' moet zeggen wanneer je het druk hebt. Gaandeweg heb ik dat beter onder de knie gekregen. Als informatieassistent presenteerde ik wekelijks een 'briefing' over wat er die week op de planning stond in Brussel en Den Haag. Hierdoor kon ik mijn presentatievaardigheden verbeteren en was ik altijd op de hoogte van wat er in de landelijke en Europese politiek speelde.

De Hofvijver

Naast de redactie van Europa-nu.nl en Parlement.com was ik betrokken bij de politieke nieuwsbrief De Hofvijver en de uitgave van de Montesquieu bundel 'Europa Europa.' Met name bij de bundel ging ik veel zelfstandig aan de slag. Ik had bijvoorbeeld contact met de uitgever, verzorgde de voetnoten en was betrokken bij de promotie. Hierbij werd ik soms even in het diepe gegooid, waardoor het een erg leerzame ervaring was.

Hoogtepunt

Het leukste aan mijn stage vond ik het schrijven en het dagelijks bezig zijn met de actualiteit en Europees beleid. Als onderdeel van de redactie heb ik mijn schrijfvaardigheid verbeterd en ben ik nog meer te weten gekomen over de Europese Unie. Een hoogtepunt was om de bundel in de boekhandel te zien liggen. Een tastbaar eindresultaat!