Judith, student internationale betrekkingen en vergelijkende politiek, nu trainee

Judith Dekker

Na vijf jaar studeren had ik nog weinig werkervaring opgedaan dus ging ik op zoek naar een plek waar ik kennis uit mijn studies (internationale betrekkingen en vergelijkende politiek) in de praktijk toe kon passen. Waar beter dan in een redactie die dagelijks werkt met Nederlandse en Europese politiek?

In het begin

Ik had direct een goed gevoel bij PDC: de sollicitatieprocedure was uitgebreid en hier was veel ruimte voor de vragen en wensen van de aankomende stagiair. Toen ik eenmaal begon dook ik in het intensieve inwerktraject van PDC. PDC heeft een eigen digitale werkomgeving, dus het kan in het begin van intimiderend zijn om hier mee aan de slag te gaan. Gelukkig krijg je veel begeleiding en is er ook geen tekort aan checklists die je in het begin af kunt gaan om ervoor te zorgen dat je van alle aspecten van PDC uitleg krijgt. Het duurde niet lang voor ik zelf aan de slag kon gaan.

Redactie

Als stagiair werkte ik mee in de centrale redactie. Deze redactie werkt aan de websites europa-nu.nl, parlement.com en denederlandsegrondwet.nl. De sites gaan over veel verschillende thema's, dus er is veel afwisseling. Hierdoor wordt je soms ineens expert in onderwerpen waarvan je een paar weken eerder nog niet eens wist dat ze bestonden. Stagiairs draaien mee als volwaardig lid van de redactie, wat betekent dat je eens in de zoveel tijd ook de dagelijkse kick-off moet voorbereiden, waar je de redactie op de hoogte stelt van het belangrijkste nieuws van die dag.

Hofvijver

De dagen dat ik niet in de redactie werkte, besteedde ik aan andere zaken. Eén van die dingen was De Hofvijver. Dit is de maandelijkse nieuwsbrief van het Montesquieu Instituut. Hiervoor was ik onder meer bezig met contact opnemen voor mogelijke auteurs, het redigeren van binnengekomen stukken en alles bij elkaar voegen om elke maand de nieuwsbrief te kunnen verzenden. Ook is er elke week een overleg met collega's en externe betrokkenen om na te denken over artikelen voor de nieuwsbrief. Hiermee zit je bovenop de actualiteit en dat vond ik erg leuk. Eén van de hoogtepunten was dat ik ook aan eigen stukken heb gewerkt, op basis van interviews met experts.

Extra taken

Na enkele weken merkte ik dat ik wel wat tijd over had. Gelukkig kon ik dit aankaarten bij mijn stagebegeleider en werd hier direct werk van gemaakt. Tijdens mijn stage heb ik dan ook de kans gehad om mee te werken aan enkele andere zaken bij PDC, met als een van de grootste projecten de vernieuwing van de site van het Montesquieu Instituut. Hier kreeg ik de kans om aan een eigen actie te werken, waarbij ik meer verantwoordelijkheid kreeg.

Werksfeer en conclusie

Naast dat ik het werk inhoudelijk interessant vond, was het contact met collega's ook enorm gezellig. Je werkt met een relatief kleine groep collega's en contact met elkaar is makkelijk gelegd. Denk aan een dagelijkse lunchwandeling, een gezamenlijke lunch op vrijdag, borrels, en als hoogtepunt een dag met z'n allen naar Friesland voor het zomeruitje.

Al met al kan ik zeggen dat mijn stage zeer geslaagd was. Het beste bewijs hiervan is misschien wel dat ik niet lang na hoefde te denken over de vraag of ik aan de slag wilde gaan als trainee bij PDC na mijn stage, omdat ik in PDC een bedrijf zie waar veel kansen zijn om door te groeien.