Het verhaal van Caroline, student Geschiedenis van de internationale betrekkingen in 2015

Tijdens mijn master Geschiedenis van de internationale betrekkingen wilde ik graag stage gaan lopen bij een bedrijf om meer werkervaring op te doen met betrekking tot mijn vakgebied. Ik had tevens de interesse om meer over de Europese Unie te leren en om mijn organisatorische vaardigheden te verbeteren. De stage bij PDC leek hiervoor de perfecte mogelijkheid om én werkervaring op te doen met betrekking tot mijn studie én om meer Europese kennis op te doen en te organiseren.

Nieuwsredactie

In de redactie van PDC heb ik veel geleerd over de Europese politiek. Voor de website Europa Nu heb ik veel nieuwsberichten uit diverse bronnen gecodeerd en zelf achtergrondsartikelen geschreven. Op deze manier heb ik mijn schrijfvaardigheden kunnen verbeteren. Een nieuwsbericht op internet moet bijvoorbeeld veel korter en bondiger dan een essay voor mijn studie. Het Europese aspect gaf een nieuwe dimensie aan mijn kennis over politiek.

Debatten en evenementen

Naast mijn redactietaken was ik ook betrokken bij het organiseren van het maandelijkse 'Democratie in debat' in Nieuwspoort. Deze debatreeks vindt elke eerste woensdag van de maand plaats en vergt veel voorbereiding. Ik heb mijn organisatorische vaardigheden hierdoor echt kunnen verbeteren en ben met veel verschillende mensen in contact gekomen. De taken zijn zeer divers, van sprekers benaderen tot aan het schrijven van een aankondigingstekst en het voeren van campagne.

Zwaargewichten

Ook onderzoek is een aspect wat bij de stage komt kijken. Alhoewel dat niet de 'core-business' is van PDC zijn er altijd wel een aantal onderzoeken waar zij een bijdrage aan leveren. Ik kreeg de mooie kans om een bijdrage te leveren aan een onderzoek over 'Europese zwaargewichten'. Mijn onderzoek richtte zich op het aantal ministers en hoogopgeleiden die lidstaten naar Brussel en Straatsburg sturen. Het gebruik van kwantitatieve gegevens voor dit onderzoek was voor mij een erg leuke en leerzame ervaring om tot een conclusie te komen. Bij mijn studie geschiedenis was ik hier nog niet vaak mee in aanraking gekomen.

Werkervaring

De veelzijdigheid van deze stage zorgt ervoor dat je er al snel achter komt waar jouw interesse en kwaliteiten liggen. Deze ervaring en dit inzicht helpt je bij het bepalen van een eventuele toekomstige werkplek. Bovendien zorgt de goede stagebegeleiding ervoor dat je dit inzicht verkrijgt en weet waar je je zelf nog kunt ontwikkelen. De werkzaamheden voor de diverse projecten van PDC bieden je de kans om je op de door jou aangegeven punten te ontwikkelen.

Ik kan de redactiestage bij PDC zeker aanbevelen aan iedereen met interesse in politiek en Europa. De diversiteit van taken en de hoeveelheid kennis die wordt overgebracht zorgen voor een rijke ervaring.