Het verhaal van Anne, student Internationale Betrekkingen

Als student aan de master Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief ben ik altijd op zoek naar meer verdieping naast de standaard vakken binnen mijn studie. Zo woon ik met regelmaat lezingen, boekpresentaties en andere interessante evenementen bij. Een stage volgen was daarom ook de volgende logische stap.

Vaardigheden

Ik wilde binnen mijn stage mijn organisatorische vaardigheden verbeteren en werkervaring opdoen in een bedrijf. Bovendien leek het me interessant om te leren hoe wetenschappelijke kennis over de Europese Unie overgebracht kan worden aan een breed publiek.

Bijzonder

PDC is een bijzonder bedrijf waar op relatief kleine schaal een grote verscheidenheid aan projecten wordt ondernomen. Bij PDC werken mensen met veel verschillende achtergronden. Dit heb ik ervaren als een extra dimensie en een verrijking van mijn stage.

De redactie

In de redactie werk je samen met andere redacteurs aan websites als EuropaNu.nl, Parlement.com en Milieuloket.nl. Binnen mijn studie ben ik gespecialiseerd in het buitenlandbeleid van de Europese Unie. Alhoewel ik zeker niet in de veronderstelling verkeerde dat ik elk detail wist van de Europese Unie, had ik van te voren niet kunnen bedenken dat ik zoveel meer zou leren. Op de redactie heb ik mij verdiept in álle aspecten van de Europese Unie, van het fiscale beleid tot het visserijbeleid. Elke ochtend bespreekt de redactie het belangrijkste nieuws van die dag. Dit stimuleert om nauwlettend in de gaten houden wat er zich in Brussel en Den Haag van dag tot dag afspeelt.

Debatten en evenementen

Naast het redactiewerk was ik als stagiair betrokken bij de organisatie van de maandelijkse actualiteitendebatten en de politieke café's. Met veel plezier heb ik geholpen om deze evenementen te organiseren. Het organiseren van de debatten bestond uit een verscheidenheid aan taken: het opbellen van sprekers, het organiseren van de PR, in overleg gaan met de sprekers en moderator en de meer praktische klusjes zoals het in orde maken van de zaal voor aanvang van het debat. De evenementen bieden de kans om te leren netwerken. Dit vraagt om een proactieve houding. Tijdens mijn stage heb ik bijvoorbeeld mailcontact gehad met Tweede Kamerlid Han ten Broeke en een telefonisch overleg gehad met journalist Tom-Jan Meeus.

Wetenschap

Binnen mijn stage heb ik eveneens taken uitgevoerd voor de wetenschappelijke tak van PDC. Zo heb ik mij verdiept in de aangevraagde interpellaties in de Tweede Kamer en heb ik een analyse gemaakt van de gemaakte amendementen uit 2013. Hierdoor heb ik een dieper inzicht gekregen in de Nederlandse parlementaire geschiedenis en de dagelijkse praktijk op het Binnenhof.

Werkervaring

Bij PDC vond ik de verdieping waar ik naar op zoek was en bovendien zicht op de dagelijkse gang van zaken in een bedrijf. Ik heb meer begeleiding gekregen gedurende mijn stage dan ik van tevoren had verwacht. De werknemers van PDC zijn erg betrokken bij de ontwikkeling van de stagiairs en dat geeft een fijne sfeer. De tijdsverdeling tussen de redactie en de debatten is een lastig punt, maar met een goede planning en het van te voren inschatten van de werklast leerde ik dit goed te combineren. En juist deze combinatie van uitdagende taken vond ik een pluspunt van de stage!