Hanke, student International Relations in Historical Perspective, 2020

Auke Wegink

Mijn stage bij PDC was onderdeel van mijn master International Relations in Historical Perspective. Tijdens deze master, en daarvoor tijdens mijn bachelor, hield ik me vooral bezig met thema's buiten Nederland en de EU, waardoor ik weinig afwist van deze twee politieke stelsels. Door mijn stage bij PDC wilde ik meer kennis over deze onderwerpen opdoen en daarnaast mijn schrijfervaring inzetten en uitbreiden. Bovendien kon ik zo praktijkervaring opdoen in een niet-academische omgeving, op een prachtig plekje in Den Haag.

Redactie & nieuws

Als redactiestagiair volgde ik het nieuws over de Nederlandse en Europese politiek van dag tot dag, en soms van uur tot uur. Door deze ontwikkelingen ook actief te verwerken tot nieuwsberichten en achtergrondinformatie op de websites van PDC, begon ik al snel meer te begrijpen van de de politieke systemen en processen achter het nieuws. Hoewel ik voor mijn stage niet had verwacht de werking van de EU ooit echt te doorgronden, begon ik hier dus al gauw meer inzicht in te krijgen. Ook over het Nederlands parlementaire stelsel viel voor mij nog veel te leren, waarvoor ik bij PDC op de juiste plek zat. Juist doordat er voor mij nog zoveel ruimte was om te leren, bood PDC mij genoeg uitdaging en mogelijkheden voor ontwikkeling. Een bijkomend voordeel was bovendien dat ik ineens kon meepraten over alle actuele politieke gebeurtenissen.

Montesquieu Instituut & debatten

Als een welkome afwisseling met het redactiewerk, hielp ik als stagiair mee bij de organisatie van de maandelijkse debatten van het Montesquieu Instituut. Hierbij gaan journalisten, wetenschappers en politici in gesprek over een actueel onderwerp. Drie dagen na het begin van mijn stage stond ik dan ook gasten en sprekers voor een debat te ontvangen in de hal van Nieuwspoort, waardoor direct duidelijk was waar ik de volgende maanden verantwoordelijk voor zou zijn. Het organiseren van een debat was spannend, maar ook enorm leerzaam. Bovendien vond ik het leuk om iets concreets neer te zetten en na het debat nog even gezellig na te kunnen borrelen met sprekers of collega's. Door de coronacrisis viel dit na twee debatten helaas in het water, maar gelukkig kon ik uiteindelijk toch nog meewerken aan de organisatie van het allereerste online Actualiteitendebat.

Werkomgeving & corona

PDC werkt met een relatief kleine groep van collega's, die elkaar allemaal goed kennen en veel met elkaar samenwerken. Dit doen ze in een open ruimte en een fijne sfeer, waardoor ook stagiairs makkelijk een plekje kunnen vinden en contact kunnen leggen. De gezelligheid in de gesprekjes tussendoor, de lunchwandelingen en de borrels kon ik helaas niet lang ervaren doordat de coronacrisis er na zes weken stage voor zorgde dat iedereen thuis moest gaan werken. Vanuit huis kon ik gelukkig wel doorwerken en contact onderhouden met collega's, door veel te bellen, te skypen en te jitsi'en. Ook vanuit PDC werd er veel aandacht besteed aan het onderhouden van contacten en had ik bovendien wekelijkse contactmomenten met mijn stagebegeleider. Hoewel het dus jammer is dat ik niet meer tijd in Den Haag op PDC heb kunnen doorbrengen, heb ik alsnog een erg fijne en leerzame tijd gehad!