Auke, student Liberal Arts and Sciences, 2020

Auke Wegink

Na het behalen van een bachelor Liberal Arts and Sciences: Global Challenges besloot ik een tussenjaar te nemen. In dit tussenjaar heb ik mijzelf twee doelen gesteld. Ik wilde ik er achter komen waar nou écht mijn passie lag en ik wilde relevante werkervaring opdoen. Als stagiair centrale redactie bij PDC heb ik beide perfect kunnen doen.

Per toeval stuitte ik op de vacature voor stagiair centrale redactie. Ik aarzelde niet en reageerde gelijk. Wat ik erg waardeerde in het sollicitatieproces was dat ik naast een regulier gesprek ook met de huidige stagiair en mijn (toekomstige) collega's sprak. Ik kreeg hierdoor snel een duidelijk beeld van de organisatie.

Inwerken

Als stagiair wordt je bij PDC niet meteen in het diepe gegooid. Via een uitgebreid inwerktraject maak je kennis met de werkwijze van PDC. Stap voor stap krijg je meer verantwoordelijkheid en voor je het weet draai je mee als volwaardig redactielid. Als je de redactietoets succesvol hebt afgerond kun je daarna volledig zelfstandig aan de slag.

Verdieping

Tijdens je redactiedienst hou je in de gaten wat er speelt in de Brusselse en Haagse politiek. Wanneer er relevante veranderingen zijn, verwerk je deze op de informatiepagina's op EuropaNu en Parlement.com. Daarnaast is er ook veel ruimte voor verdieping. Als de Europese Commissie een groot nieuw plan presenteert (zoals de Green Deal of de digitale strategie) dan schrijft één van de redacteuren er een hot issue over. Door het schrijven van dergelijke stukken krijg je de kans om je te verdiepen in een specifiek onderwerp of beleidsterrein.

Kick-off

Elke dag om 10:00 komen alle leden van het redactieteam bij elkaar voor de kick-off. Tijdens de kick-off geeft de eerste redacteur van de dag een korte informele presentatie over het laatste nieuws en de agenda voor de komende dag. Ook als stagiair mag je af en toe de kick-off leiden. Ik vond dit erg waardevol omdat je leert de juiste informatie duidelijk te presenteren.

Hofvijver

Naast het werk voor de centrale redactie was ik ook betrokken bij de politieke nieuwsbrief de Hofvijver. Elke maand benaderde ik verschillende wetenschappers en (oud-)politici om artikelen te schrijven of om met hen een interview af te nemen. Halverwege mijn stage heb ik zelfs zelf een artikel mogen schrijven!

Persoonlijke ontwikkeling

Bij PDC is ook ruimte voor eigen input en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik er langzaam achter gekomen welk carrièrepad ik wil bewandelen. Na mijn stage bij PDC ben ik begonnen met een master in Political Science: European Politics and External Relations. De stageperiode is voorbijgevlogen.

Ik zou iedereen die een brede interesse in de Haagse en Brusselse politiek heeft, de stage op de centrale redactie van PDC van harte aanbevelen.