Europees Parlement verdiept zich in digitale Eerste Kamer

23 september 2013

 

Op 19 september 2013 bracht de Vice-Voorzitter van het Europees Parlement verantwoordelijk voor ICT, Rainer Wieland, een bezoek aan de Eerste Kamer. Hij liet zich samen met een ambtelijke degelatie informeren over het functioneren van de Eerste Kamer als papierarm parlement.

Stukken op de iPad

Sinds september 2011 distribueert de Eerste Kamer haar vergaderstukken via een iPad naar de 75 senatoren. De Kamerleden kunnen de volledige informatiestroom van agenda's, wetsvoorstellen, Kamercorrespondentie en andere vergaderstukken op hun iPad raadplegen en beheren.

Geïntegreerde dossiers

PDC speelde een belangrijke rol in het uitbouwen van het achterliggende contentmanagementsysteem waardoor de iPad niet simpelweg een 'stapel' digitale documenten ontsluit, maar volledig geïntegreerde digitale dossiers, waarin Kamerleden alles aantreffen wat ze nodig hebben om een vergadering te kunnen voorbereiden en bijwonen.

Informatie op maat

Deze dossiers worden dagelijks geactualiseerd en bevatten zelfs 'uitstapjes' naar het voorbereidende werk dat in de Tweede Kamer is verricht, of naar relevante Europese dossiers, die volgens hetzelfde recept zijn ingericht. Omdat ook digitale documenten tot een informatie-overvloed kunnen leiden, krijgen de Eerste Kamerleden hun informatie volledig 'op maat' op basis van hun commissielidmaatschappen.

Primeur

De Eerste Kamer was het eerste parlementaire huis in de wereld dat overging op digitale verstrekking. Dit project heeft in parlementaire kringen wereldwijd veel aandacht getrokken. De heer Wieland was dan ook zeer geïnteresseerd in de ervaringen met de nieuwe werkwijze in de eerste twee jaar. Verdere digitalisering is volgens de heer Wieland ook voor het Europees Parlement wenselijk en onvermijdelijk.

Voorbeeld

Ook de eveneens door PDC gerealiseerde website van de Eerste Kamer www.europapoort.nl kreeg de aandacht. Hier vindt u de Europese dossiers die bij de Eerste Kamer in behandeling zijn, en worden de activiteiten van de Eerste Kamer ook in breder Europees verband nauwkeurig bijgehouden. De heer Wieland noemde deze website een voorbeeld voor veel andere nationale parlementen, ook dat van Duitsland.